Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoren je večeras na Beogradskom sajmu, a tokom devet sajamskih dana predstaviće se više od 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, izdavača i pisaca, među kojima i iz Republike Srpske.

Sajam, koji je ove godine organizovan pod sloganom "Reč je slobodna", otvorila je Milena Marković, nagrađivana pesnikinja, dramski pisac i scenarista, redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

IMG-20241019-WA0021.jpg
Marko Karović 

"Šta bi bio život da nema reči, ne bi ga bilo. Šta bio bilo od svih nas kad ne bi bilo priče, ne bismo postojali", rekla je Markovićeva.

Prisetivši se detinjstva i susreta sa knjigama ona je navela da joj je majka govorila da knjige idu na sajam knjiga "da spavaju pod kupolom".

"Ovo je mesto gde žive pisci. Oni će napisati priče zbog kojih ćemo svi da opstanemo i porastemo. Čitajte knjige", poručila je Markovićeva.

IMG-20241019-WA0033.jpg
Marko Karović 

Otvaranju su prisustvovali ministri u Vladi Srbije za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović, informisanja Dejan Ristić, kulture Nikola Selaković, kao i šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović i proslavljeni pisac i režiser Emir Kusturica.

Na otvaranju se u ime Kube, zemlje počasnog gosta, obratio Migel Barnet, pripovedač, pesnik i antropolog koji je za veliki broj knjiga, pjesama i hronika odlikovan nacionalnim i međunarodnim književnim nagradama.

Na Sajmu se Republika Srpska predstavlja sa 134 naslova na 47 promocija, a nastup Srpske svečano će biti otvoren u ponedjeljak, 21. oktobra, u 12.00 časova u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

IMG-20241019-WA0020.jpg
Marko Karović 

Na Sajmu će se predstaviti izdavači iz BiH, Bjelorusije, Grčke, Italije, Irana, Konga, Maroka, Njemačke, Rumunije, Rusije, Tunisa, Turske, prvi put Ukrajine, te Hrvatske i Crne Gore, a među poznatijIm gostima sajma su Toni Parsons iz Velike Britanije, Nataša Rogelja iz Slovenije i David Unger /Gvatemala, SAD/.

Najveći domaći, kao i brojni strani izdavači i pisci biće predstavljeni na sajmu na kojem će posjetioci moći da kupe knjige po sajamskim cijenama i da prisustvuju promocijama knjiga i tribinama sa različitim temama.

IMG-20241019-WA0034.jpg
Marko Karović 

U okviru 67. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga tradicionalno će biti dodeljene nagrade, i to Izdavač godine, Izdavački poduhvat godine, Dečija knjiga godine, Nagrada za izdavača iz dijaspore i regiona na srpskom jeziku, Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke, Specijalno priznanje za izdavača, knjigu ili strip, Nagrada "Bogdan Kršić" za najlepšu knjigu, Nagrada za najlepšu dečiju knjigu, Specijalno priznanje za mladog dizajnera.

Biće održane različite programske celine - "Hiljadu zašto" sa književnosti za jecu i mlade, "Pesme sunca" posvećena poeziji, "Atlas opasan nebom", gde će se predstaviti srpski pisci i gosti iz inostranstva, te celina "Sumnjivo lice" posvećena problemskim temama od književnosti do zloupotreba veštačke inteligencije u prevođenju ili interneta u plasmanu književne kritike.

20241019_184339.jpg
Ministarstvo Kulture 

Ministar kulture Nikola Selaković otvorio je sa kubanskim ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom u Hali 2 štand Republike Kube–ovogodišnjeg počasnog gosta na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga i tom prilikom istakao da se partnerstvom na ovom projektu još jednom potvrđuje privrženost vrednostima koje dve države neguju i dele na polju kulture i savremenog stvaralaštva.
Izražavajući uverenje da će izuzetno sadržajni programi štanda Republike Kube srpskoj
publici učiniti još bližom kubansku književnost, kao i da će učešće brojnih kubanskih stvaralaca značajno doprineti unapređivanju saradnje u svim oblastima, posebno kada je reč o književnom prevodilaštvu i izdavaštvu, Selaković je ukazao da je to posebno važno za naša dva naroda koja dele ljubav prema knjizi i koji su svoju istoriju uneli i u poeziju.
Naša saradnja datira još od Konvencije o saradnji na polju prosvete, nauke i kulture između Vlade FNRJ i Vlade Republike Kube iz 1960. godine ali nam je dužnost da joj udahnemo život savremenosti konkretnim projektima“, rekao je Selaković.

20241019_182518.jpg
Ministarstvo Kulture 

Ministar je pojasnio da Sporazum između vlada Republike Srbije i Republike Kube o borbi
protiv nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima koji je danas potpisao sa kolegom, kubanskim ministrom kulture Alpidiom Alonsom Grauom označava jačanje saradnje zasnovane na zajedničkom poštovanju vrednosti slobodarstva i nezavisnosti što je, prema njegovim rečima, dosadašnji vrhunac ali i početak kulturne saradnje na još višem nivou doprinoseći i uzajamnoj podršci u pitanjima od prioritetnog značaja za dve zemlje.
Selaković je pozvao Republiku Kubu da planira svoje programe u okviru projekta
„Prestonica kulture Srbije“ a posebno za prestižnu svetsku manifestaciju EXPO 2027 čiji je domaćin Beograd naglašavajući da je to jedna od najboljih prilika za zajedničko predstavanje kulture i drugih dostignuća, na centralnu temu "Igra(j) za čovečanstvo".

Zahvaljujući organizatorima Sajma i Ministarstvu kulture Republike Srbije za mogućnost
predstavljanja kubanske književnosti, posebno savremene, Alpidio Alonso Grau je naglasio
da je ovaj događaj „otelotvorenje prijateljstva između Srbije i Kube“i da vlade obe zemlje i
te kako cene značaj kulture u međusobnim odnosima.

20241019_190538.jpg
Ministarstvo Kulture 


"Istrajati i organizovati ovakav događaj predstavlja veliku potvrdu kulture i međusobne
solidarnosti. Neka naš zajednički jezik bude kultura", poručio je kubanski ministar.

Na Sajmu će u četvrtak, 24. oktobra, tradicionalno biti održan Školski dan namenjen organizovanim posjetama učenika, nastavnika, školskih bibliotekara, studenata i profesora, kao i Porodični dan u ponedeljak i utorak, 21. i 22. oktobra.

Uporedo će na Beogradskom sajmu biti održan i 53. Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Radno vreme Sajma knjiga je od 10 do 20 časova. Cena pojedinačne ulaznice je 350 dinara, za grupne posete 250 dinara, za porodični dan 1.000 dinara, a ulaznica za sve dane trajanja sajma je 2.000 dinara, dok je cena parkinga po satu 200 dinara.

(Kurir.rs/Srna/M.J)

kurir televizija "Progutao sam srce crnog goluba u magijskom ritualu!" Autor knjige o magiji u Srbiji opisao scene užasa kojima je prisustvovao