Na 67. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu posetiocima će se predstaviti više od 400 izlagača iz Srbije i inostranstva.

Na štandu Srpske književne zadruge koja je izdavač je i novi roman književnice Sunčice Denić iz Vranja, "Selfi iz Bergena".

Književnica Sunčica Denić je univerzitetski profesor u penziji. Piše poeziju, prozu, književnu kritiku i eseje.

"Selfi iz Bergena" Sunčice Denić pripoveda o sudbinama Srba na Kosovu kroz paralelu između izbegličkog naselja u Ugljaru i koncentracionog logora Bergen-Belzen.

Ugljare je rodno mesto profesorke Sunčice Denić.

suncica-denic-selfi-iz-bergena-sajt.jpg
Kurir/T.S 

- Kroz živote hrabrih likova poput Slovenke, koja se bori za svoju zajednicu, i monahinje Makarije, simbola duhovne snage, roman ističe istrajnost i otpor srpskog naroda suočenog sa tragedijom. Knjiga donosi priču o stradanju, ali i o ljubavi prema korenima i nadi uprkos svim izazovima.

Roman "Selfi iz Bergena" Sunčice Denić pripoveda o sudbinama Srba na Kosovu kroz upečatljivu paralelu dva Bergena – jednog izbegličkog naselja za Srbe u selu Ugljare i drugog, koncentracionog logora Bergen-Belzen u Nemačkoj, poznatog po stradanju Ane Frank.

Kroz ovu dramatičnu povezanost dva mesta, autorka osvetljava kako prošlost i sadašnjost odjekuju kroz traume i patnje koje su oblikovale srpski narod. Roman ističe život u neizvesnosti, strahu i borbi za opstanak na prostoru Kosova i Metohije, gde izbeglice pokušavaju da nađu utočište i smisao u haosu.

SUNCICADENIC.jpg
Kurir/T.S 

Knjiga pruža dubok uvid u pojedinačne sudbine, oslanjajući se na snažne karaktere koji predstavljaju simbole istrajnosti i otpora. Slovenka, heroina Ugljara, prikazana je kao neustrašiva žena koja se bori za svoju zajednicu i sopstveni identitet, dok je monahinja Makaraija simbol duhovne snage i mudrosti. Njihovi životi i borbe reflektuju istrajnost srpskog naroda, čuvajući veru i nadu uprkos svim izazovima.

Uz snažan emocionalni ton i istorijsku dubinu, Selfi iz Bergena uspeva da prenese bol i patnju jednog naroda, ali istovremeno i njegovu sposobnost da se suoči sa tragedijom. Kroz živote svojih likova, roman donosi priču o preživljavanju, upornosti i ljubavi prema korenima, naglašavajući važnost kolektivnog sećanja i borbe za opstanak - navedeno je na sajtu Srpske književne zadruge.

(Kurir.rs/ T. S.)

Bonus video

Kurir Sajam knjiga redovi