Prošle subote u Nišu zauvek je prestalo da kuca srce glumice Miroslave Mime Vuković Kuriću 91. godini, saopštilo je Narodno pozorište. Ona je inače majka reditelja Adija Kurića i maćeha glumca Irfana Mensura, koji je zbog nje i počeo da se bavi glumom.

mima.jpg
Printscreen YT/ Teatro de la Resistencia Bila je omiljena

- Mima je bila velika glumica i žena, ali i dobra majka. Bila je divna supruga mom pokojnom ocu. Nemam dovoljno reči da izrazim koliko smo svi mi koji smo je poznavali izgubili. Dobio sam bezbroj poziva od meni nepoznatih ljudi da mi kažu koliko su joj se divili kao glumici i kao ženi - kaže za Kurir Mensur.

image_123650291(18).JPG
Marko Jocić Glumac je zbog nje počeo da se bavim glumom


Poznati glumac rođen je u Sarajevu, ali se preselio u Niš, gde je započeo novi život sa ocem i maćehom Miroslavom Mimom Vuković.

- Kad sam se iz Sarajeva preselio u Niš, počeo sam da posećujem pozorište i shvatio da postoji još nešto osim sporta. Nikad pre toga nisam otišao u pozorište. Prvi put sam tamo ušao sa 16 godina. Živeo sam u kući profesionalne glumice, a kod nas su često dolazile i njene kolege u goste. Iz radoznalosti sam odlazio u pozorište da shvatim o čemu oni pričaju i naslutio lepotu tog poziva. Intimno sam poželeo da i ja postanem glumac i otišao pravo na Fakultet dramskih umetnosti, kod Minje Dedića - izjavio je za Kurir glumac, kome je bio otvoren put na akademiju u Zagrebu.

Mima Kuric foto Narodno pozoriste Nis.jpg
Narodno pozorište Niš Mima Kurić


Mima je rođena 1933. godine u Prizrenu. Nakon završene učiteljske škole 1951. godine upisuje Pozorišnu akademiju u Beogradu, u klasi profesora Tomislava Tanhofera. Tamo ostaje jednu sezonu i na poziv odlazi u Narodno kazalište Osijek, gde ostaje do 1961. godine, kada, ponovo na poziv, dolazi u Narodno pozorište Niš. U ovom teatru će sve do penzionisanja 1991. godine odigrati blizu 100 uloga. Jednu sezonu bila je član Pozorišta na Terazijama (1986). Snimala je za radio i televiziju. Igrala je u seriji "Vruć vetar". Bila je osnivač i profesor Srednje glumačke škole u Nišu.

Nakon penzionisanja otišla je u Španiju, gde je u Teatru dela rezistensija odigrala ulogu bake u "Ratnoj priči". S tom predstavom proputovala je Evropu i dobila sjajne kritike prestižnih evropskih kritičara. Višestruko je nagrađivana na festivalima u zemlji i dobitnica je mnogih društvenih priznanja. U svoje pozorište u Nišu vraća se 1995. godine i igra još u dvema predstavama: "Putujuće pozorište Šopalović" i "Draga Jelena Sergejevna". Nakon 2001. godine povlači se sa scene.

Mima Kuric  1foto Narodno pozoriste Nis.jpg
Narodno pozorište Niš Povukla se 2001. godine sa scene

Mnoge kolege i poštovaoci su o njenim glumačkim bravurama imali reči hvale i divljenja. Izdvojili bismo reči reditelja Rajka Radojkovića, povodom njenog tridesetogodišnjeg jubileja:

- Mima je raznovrsna umetnica, prevashodno dramska karakterna glumica i dramska heroina; glumica kakvih po izražajnim mogućnostima ima veoma malo i predstavlja veliko bogatstvo za ansambl koji je ima u svojim redovima. Poseduje izvanrednu scensku kulturu, što je danas retkost među glumcima. Vrlo je sugestivna, temperamentna i scenična. Savršeno je disciplinovana, ambiciozna i odgovorna. Iako je već u zrelom životnom dobu, još uvek deluje s pozornice mladalački i privlačno. Lepo peva i muzikalna je. Sve su to osobine koje krase samo izvanredne umetnice.
Vreme i mesto sahrane još nisu saopšteni.

Bonus video

Kurir televizija Irfan Mensur drži govor na komemoraciji Žarku Lauševiću