Film "Dražen" reditelja Danila Šerbedžije i producenata Ljube Zdjelarevića i Ivora Šibera premijerno je prikazan u Šibeniku, gde su se u čast 60 godina od rođenja tragično nastradalog košarkaša Dražena Petrovića okupili mnogi koji su ga voleli. Film je sniman u Šibeniku, Zagrebu, Nju Džerziju i Njujorku, a reditelj ovog ostvarenja Danilo Šerbedžija u razgovoru za Kurir otkriva mnoge detalje sa snimanja.

Danilo Serbedzija01 News1 Dragana Udovicic.jpg
Dragana Udovičić Igrao je dugo godina košarku

Imate li tremu pred premijeru?

- Osećam veliko uzbuđenje. Pred svaku premijeru je sličan osećaj. Međutim, nikad ranije nisam imao ovakvu odgovornost. Sada prvi put radim film o nečijem životu, nečijem sinu, a Biserka Petrović će sedeti u publici, kao i cela Draženova porodica. Neće biti lako zbog svih ljudi koji su voleli Dražena i koji ga i dalje vole.

Jeste li vi njegov fan?

- Počeo sam zbog Dražena da treniram košarku.

Domogoj Nizic kao Drazen.jpg
producentska kuća Kinoteka Dražen Petrović

Kako se rodila ideja za film?

- Na ideju da prave film došli su producenti Ljubo Zdjelarević i Ivor Šiber. Oni već dugo planiraju da snime film o Draženu. Inače, zajedno igramo košarku i jednom su mi doneli scenario s pitanjem: "Da li ovo želiš da režiraš?". Bio sam presrećan što su me pitali. Ipak, odluku sam doneo tek nakon što sam pročitao scenario.

Da li je bilo teško snimiti film?

- O Draženu može da se napravi uzbudljiva serija od 12 epizoda. Za film smo morali da donesemo odluku o čemu će biti ta priča, da li o njemu samom, o epizodi u Šibeniku ili o celom životu. Međutim, jednom u životu imaš priliku da napraviš film o takvom velikanu, pa smo se odlučili za ovo drugo. Naš film zapravo nije tipična sportska priča. Ima košarke, naravno, mnogo, ali najbitnije je bilo da se napravi film o jednom karakteru, volji za vežbom, za treniranjem, o želji da budeš najbolji. To je mene fasciniralo kod Dražena, a i moje kolege, producente i sve nas iz ekipe.

danilo-serbedzija----foto02-news1-dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić Voli Beograd

Dakle, neke njegove utakmice nećemo videti u filmu?

- Za to bi bila potreba TV serija. Ima puno važnih mečeva, od dva finala sa Cibonom do svetskih i evropskih prvenstava s reprezentacijom Jugoslavije. Mislim da se ta generacija nikad više neće ponoviti. Oni su 1987. godine na Univerzijadi i Evropskom prvenstvu u Zagrebu sve pobedili sa preko 20 razlike. I na Svetskom prvenstvu u Argentini je bilo isto. To je čudesna jedna generacija. Ali nemoguće bi bilo da filmski pokrijemo sve te njegove važne utakmice, filmski jezik i ritam nam to ne dopuštaju.

U Srbiji će sve zanimati da li u je u filmu prikazan sukob Vlade Divca i Dražena Petrovića?

- Sukoba nije bilo, a to sam shvatio iz priče s drugim ljudima, ali i u razgovoru s Divcem. Jednostavno, mogu to da shvatim da su se dva prijatelja našla na drugim stranama. I šta sad, kad počne rat i kad počnu puške da govore, bolje je nekad zaćutati. Oni se nikada nisu posvađali. Jednostavno su prestali da se druže.

Kako ste našli glumca koji igra Dražena?

- Imao sam sreće. Domagoj Nižić je jedna predivna osoba, odličan glumac i pravi sportista. Bio je reprezentativac Hrvatske u odbojci na pesku i igra u Mladosti. Ima te sportske pokrete. Za snimanje je išao svaki dan na košarkaške treninge. Njegovog brata Acu igra Pavle Matuško. On je košarkaš i glumac. Igrao je u prvoj ligi Hrvatske. Sada ne može da stigne zbog obaveza.

Da li ćemo videti i prave košarkaše u filmu?

- Igra sin Mihovila Nakića. Miha je s Draženom osvojio dva puta Evropu i bio je legendarni krilni centar Cibone. U filmu igra i Marko Petrović, sin Ace Petrovića.

Pavle Matusko kao Aca Petrovic foto Kinoteka.jpg
producentska kuća Kinoteka Pavle Matuško kao Aca Petrović

U podeli je i Dragan Mićalović, koji igra oca Dražena Petrovića?

- Mićko je fantastičan glumac, s kojim sam imao sreće i da radim na filmu "Tereza 37". Bilo je pravo uživanje. On je napravio fantastičnu ulogu, što su nam rekli i članovi porodice Petrović, koji su pogledali film. Mićanović nije zapravo ni hteo da gleda video-snimke Draženovog oca Jovana, nego je napravio svoju ulogu koju je skroz pogodio.

Da li je majka Biserka pogledala film?

- Čuvala se za premijeru. Imala je želju da je u filmu glumi Zrinka Cvitešić. Ona i liči na Biserku. Zrinka je takođe napravila fantastičnu ulogu. Svi glumci su odlični i veoma sam srećan. Moram da spomenem i malog Dražena, Tonka Stošića, i Lovre, koji je glumio Acu. Divna deca i veoma su talentovani.

Dragan Micanovic kao Jovan Petrovic foto Kinoteka.jpg
producentska kuća Kinoteka Dragan Mićanović

Kada ćemo film videti u Beogradu?

- Premijera je planirana u decembru.

Jeste li upoznali Dražena?

- Nisam. Vidio sam ga nekoliko puta u čuvenom "Salunu" (poznati klub u Zagrebu prim. aut.). On mi je bio idol i zbog njega sam počeo da treniram košarku.

Screenshot 2024-10-16 073410.jpg
Denver Nugets/X Nikola Jokić

Da li bi bio bolji od Jokića?

- Za mene je Dražen najbolji košarkaš svih vremena. Jokić je genije i obožavam da ga gledam. Pametan i fantastičan igrač. Ipak, to je danas neka druga košarka. Nije moguće napraviti poređenje. Dražen je bio, statistički, treći bek u NBA ligi. Nikada se nije desilo u istoriji Ol-stara da takav igrač ne dobije poziv na tu utakmicu.

Darko Bajić, foto Aleksandar Radmanović.JPG
Aleksandar Radmanović Danilo čeka sud Darka Bajića

Plašite li se kritika Darka Bajića, koji je radio film "Bićemo prvaci sveta"?

- Zezao sam ga da ne može Goran Bogdan da igra Nikolu Plećaša. Sad će on meni moći da popuje kako se radi film o košarci i da me zeza.

zivojinpavlovic--kinoteka.jpg
Stevan Kragujević, Kinoteka Žika Pavlović

 Najdraža vam je nagrada "Žika Pavlović" i nju jedino držite izloženu u svom stanu. Zašto?


- Žika Pavlović je moj najdraži reditelj, a film "Kad budem mrtav i beo" najdraži. Žika i moj otac su bili prijatelji. Rade je uvek za sebe govorio da je vojnik Žike Pavlovića. Mnogo vremena smo i privatno provodili zajedno. Drago mi je što sam u Novom Sadu sreo njegovu suprugu Snežanu, ćerku Milenu i sina Nenada.