Povodom svog značajnog jubileja, 20. rođendana, Filmski festival Slobodna zona, zajedno sa Dvoranom kulturnog centra Beograda, poklanja gledaocima besplatnu projekciju filmaUvek postoji sutra” Paole Kortelezi.

Uvek postoji sutra FOTO Slobodna zona - Promo (5).jpg
FOTO Slobodna zona - Promo 

Film je u Italiji zabeležio rekordnu gledanost sa 5,4 miliona prodatih karata, ostavivši iza sebe velike svetske hitove „Barbi” i „Openhajmer”. Trenutno je peti na večitoj listi najgledanijih italijanskih ostvarenja.

Besplatna projekcija biće održana 8. 11. u 19 časova u Dvorani Kulturnog centra Beograda. Za karte se možete prijaviti putem mejla ili preko Instagram stranice.

Jedan način je da na imejl karte.slobodnazona@gmail.com pošaljete poruku sa imenom, prezimenom i brojem telefona, uz naglasak da li želite jednu ili dve karte.

Drugi način je da zapratite profil @slobodnazona na Instagramu i, u privatnoj poruci, navedete svoje podatke (ime, prezime, telefon, mejl, broj karata).

Uvek postoji sutra FOTO Slobodna zona - Promo (7).jpg
FOTO Slobodna zona - Promo 

Spisak dobitnika karata biće objavljen 1. novembra na sajtu slobodnazona.rs.

Paola Kortelezi režirala je, napisala i odigrala glavnu ulogu u filmu „Uvek postoji sutra” (C'è anocora domani / There's Still Tomorrow) o Deliji, domaćici koja, u posleratnom Rimu, trpi verbalno i fizičko zlostavljanje od supruga i svekra.

– Kao dete, sećam se priča svojih baka i prabaka o ženama iz njihovog komšiluka koje su bile žrtve zlostavljanja, koje su muževi i rođaci redovno tukli. Šokiralo me je koliko je ta tragična stvar smatrana normalnom i, još više, što su žene o tome pričale sa dozom ironije i humora. Takvi smo mi Rimljani, čak i kad pričamo o najtragičnijim događajima, pričamo ih kroz šalu i osmeh – kaže Paola.

Uvek postoji sutra FOTO Slobodna zona - Promo (3).jpg
FOTO Slobodna zona - Promo 

Film jeste smešten u prošlost, ali je veoma savremen, dodaje autorka, jer su koreni patrijarhalne kulture vrlo duboki. On je ponovo pokrenuo javnu diskusiju o porodičnom nasilju, femicidu i pravima žena u Italiji.

– Posle svake projekcije prilazili su mi gledaoci sa svojim porodičnim pričama o zlostavljanju, diskriminaciji, nepravednom ophođenju. Svi su imali želju da pričaju o tome, samo su čekali pravi povod. Moj film im je to omogućio, podstakao je razgovor – ističe autorka.

Širom zemlje održane su projekcije u školama, a jedna je organizovana i u italijanskom Senatu. Uspeh filma preneo se i na lokalnu politiku, pa su se u debatu uključile i vladajuća desnica i opoziciona levica.

– Ovaj film se ne bavi politikom, bavi se ljudima kojima je strašna činjenica da je u Italiji svaka 72 sata ubijena jedna žena kao žrtva porodičnog nasilja. Ta statistika je važila i važi i za desne i za leve vlade i svima se smučilo da slušaju istu priču. Hoće da urade nešto da se ta kultura promeni, da se prekine taj začarani krug nasilja – poručuje Kortelezi.

Uvek postoji sutra FOTO Slobodna zona - Promo (1).jpg
FOTO Slobodna zona - Promo 

Paola Kortelezi jedna je od najpoznatijih i najvoljenijih filmskih i TV glumica u Italiji. Igrala je u romantičnim komedijama, humorističkim serijama i dramama, a u filmovima koje režira njen partner, Rikardo Milani, uvek se, „ispod površine”, bave teškim temama poput društvene nejednakosti, porodičnog nasilja i patrijarhalne kulture. I „Uvek postoji sutra” ima elemente komedije situacije i gegove, čak i muzičke numere, ali smeh je uvek u službi dublje socijalne poruke.

– Na kraju filma shvatite da je reč o ljubavnoj priči, ali ne o romantičnoj ljubavi, već o ljubavi majke prema ćerki. Htela sam da je ispričam svojoj ćerki koja sada ima 11 godina, i svoj deci njene generacije – kaže Kortelezi.

Jubilarna 20. Slobodna zona biće održana od 6. do 11. novembra u Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu. Publici će doneti oko 70 igranih i dokumentarnih ostvarenja iz celog sveta.

Festival će biti otvoren dvostrukom Zlatnom palmom sa ovogodišnjeg Kana – za kratki, odnosno, dugometražni film – „Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića i „Anora” Šona Bejkera.

Uvek postoji sutra FOTO Slobodna zona - Promo (6).jpg
FOTO Slobodna zona - Promo 

Ulaznice za otvaranje po ceni od 1200 dinara u prodaji su onlajn preko sajtova Tickets i eFinity, kao i na prodajnim mestima ovih servisa.

Ulaznice za ostale projekcije takođe se mogu kupiti preko pomenutih servisa, kao i na (onlajn) blagajnama bioskopa gde će biti prikazani.

Više informacija o celokupnom programu i satnicama nalazi se na zvaničnom sajtu festivala.

I ove godine, deo filmskog programa moći će da pogleda publika u celoj Srbiji, jer će platforma KinoKauch biti domaćin onlajn Slobodne zone.

Festival su podržali potprogram MEDIA programa Kreativna Evropa, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Rekonstrukcija Ženski fond, Gradska uprava za kulturu Grada Novog Sada, Filmski centar Srbije i Francuski institut.

(Kurir.rs/M.F.)

 Bonus video:

02:42
PREDSTAVA "BOLEST MLADOSTI" U JUGOSLOVENSKOM DRAMSKOM POZORIŠTU  Izvor: Kurir TV