Već tri nedelje serija "Nobelovac" drži publiku prikovanu za male ekrane. Priča o Ivi Andriću ne bi bila potpuna bez njegove supruge Milice Babić, koju je pred kamerama oživela glumica iz Sarajeva Selma Alispahić.

Nobelovac ep 8 still 08.jpg
RTS scena iz serije


- Reakcije koje dolaze do mene su odlične. Ljudi su se povezali sa ovom emotivnom pričom i oduševljeni su serijom. Mislim da smo napravili dobar posao - kaže na početku razgovora za TV Ekran Selma, priznajući da gotovo ništa nije znala o ženi koju je trebalo da igra.


- Znala sam samo osnovne stvari i da je supruga Ive Andrića. Međutim, kad mi je Tihomir Stanić dao ulogu, počela sam da kopam po drugim izvorima. Najzanimljivije mi je bilo kad sam otišla u Travnik da vidim izložbu o Milici. Sve je inicirala Milanka Blagojević, koja joj je napravila i spomen-kuću. Bili smo ove godine i gosti festivala Milici u čast - kaže potom dramska umetnica.

s.-kragujevic-andric-na-vest-o-n.-nagradi-1961.jpg
Wikipedia/Stevan Kragujević Ivo i Milica u svom stanu


Ime Milice Babić upisano je zlatnim slovima u istoriju Narodnog pozorišta u Sarajevu.


- Milica je 1950. godine uradila kostime za prvi balet "Žetva" u Sarajevu. Za mene je to bilo lepo otkriće. Radila je u Zagrebu, Dubrovniku i Beogradu. Imala je svoju karijeru, pa nije bila samo supruga Ive Andrića. Dobila je čak i Sterijinu nagradu za kostimografiju. Serija "Nobelovac" će je prikazati u privatnom svetlu, ali će, nadam se, i podstaći neke mlade ljude da istražuju o toj velikoj ženi - ističe Selma.


Našu sagovornicu ne iznenađuje što je Andrić prikazan kao veliki ljubavnik.


- Ivo je sigurno bio strastven čovek. Pisao je nekim o ženama koje su odbacivale stege i rušile tabue. Mislim da se ispod te mirne površine krio čovek koji je voleo život. Zanimala ga je ljudska sudbina, priroda i odnosi. I po tome je on stvarno velik.

Nobelovac ep 8 still 09.jpg
RTS Tihomir Stanić je sjajan partner


U seriji "Nobelovac" prikazan je veliki uticaj Milice na njega, kao i odluka da se uda za Andrića tek nakon smrti supruga Nenada Jovanovića.


- Milica je bila kao tiha voda. U tome sam našla nešto zajedničko s njom. Podsetila me je na moju majku, koja je pedesetih godina došla iz Tuzle u Beograd da studira medicinu. I bila jedan od najboljih studenata Beogradskog univerziteta, a posle sjajan lekar i profesorka - otkriva glumica, koja o Tihomiru Staniću kao partneru ima samo reči hvale.


- Imala sam u njega potpuno poverenje. On je partner koji puno daje. Znao je kako razmišljam o svojoj ulozi. Nije nam mnogo trebalo da uradimo scenu. Kad smo bili u kadru, samo smo se igrali. Mislim da se vidi i ta vrsta opuštenosti - zapaža Selma.

25.09.2024 Nobelovac GJ 006.jpg
Gordan Jović/RTS Selma Alispahić


Na kraju razgovora otkriva da za ovu ulogu nije imala pomoć lektora.


- Odrasla sam nekako sa ekavicom. U Bosni se čulo i jedno i drugo. Nije mi bilo neprirodno da u govoru ispoštujem pisca - zaključuje glumica pred veliko finale, koje nas čeka za vikend na RTS.

10:42
Tihomir Stanić o seriji o Andriću: Ovo je dug prema našoj kulturi i istoriji Izvor: Kurir televizija