Dragoslav Lazić (23.11.1936 - 23.10.2024.) reditelj, scenarista i producent, spada u najplodnije srpske televizijske i filmske autore, čija je umetnička karijera trajala punih 60 godina. Nacionalna televizija Srbije i danas emituje kultne TV serije koje je Lazić režirao a koje traju u vremenu ne gubeći ništa od umetničke vrednosti i popularnosti i spadaju u red najboljih domaćih igranih serijala nacionalne televizije - “Ljubav na seoski način”, “Gradjani sela Luga”, “Muzikanti”, “Parničari”…

IMG_2896.jpg
Privatna Arhiva 

Lazić je u karijeri dugoj više od pola veka, režirao 10 televizijskih dramsko-humorističnih serija, 10 igranih filmova, na desetine televizijskih drama i veći broj dokumentaraca.

U njegovom stvaralačkom rukopisu moguće je razlikovati tri pravca:


1. dokumentarni ciklus
2. opus crni talas
3. komediografski opus

Lazić je bio izuzetan dokumentarista i njegovi dokumentarni filmovi doneli su mu medjunarodna priznanja. Za film “Parničenje” (1964.) dobio je prvu nagradu Zlatni dukat na uglednom svetskom festivalu dokumentarnog filma u Manhajmu. Ovo je prva nagrada za srpski dokumentarni film dodeljena na nekom medjunarodnom festivalu. Film “Zadušnice” takodje je jedan od najuspešnijih dokumentarnih filmova crnog talasa koji je osvojio i specijalnu nagradu na Festivalu u Firenci 1964. kao i na Beogradskom festivalu dokumentarnog filma (1963.). Lazić je nagradjen i za dokumentarni film “Parničenje” na Beogradskom festivalu dokumentarnog filma 1964. godine.

Dragoslav Lazić je uz Živojina Pavlovića i Dušana Makavejeva jedan od začetnika crnog talasa u našoj kinematografiji. Njegov film “Tople godine” se sa velikim uspehom prikazivao širom sveta na festivalima u New Yorku, Londonu, Manhajmu, Pezaru. Film “Sirota Marija” koji takodje spada u filmove crnog talasa dobio je prvu nagradu Jugoslavija filma za najgledaniji film u tadašnjoj Jugoslaviji (1968.).

IMG_2893.jpg
Privatna Arhiva 



Najširem auditorijumu poznat je kao reditelj antologijskih televizijskih serija koje se decenijama repiziraju na nacionalnoj televiziji sa velikim uspehom “Muzikanti” (prva nagrada za režiju na Jugoslovenskom TV festivalu 1970 godine), “Parničari”, “Gradjani sela luga”, “Ljubav na seoski način”, “Seljaci”, “Zvezdara”…

Pored TV serija režirao je i brojne uspešne TV drame: “Skver”, “Srbija na istoku”, “Idi tamo gde te ne poznaju”, “Jovča”, “Tombola”, “Kante ili kese”… Sarađivao je sa najvećim srpskim glumcima a mnoge od njih je otkrio i dao im prvu ulogu u karijeri poput Mikija Manojlovića, Lazara Ristovskog, Laneta Gutovića, Dragana Zarića, Branislava Lečića, Ljubomira Bandovića…

Režirao je i 10 igranih filmova medju kojima se izdvajaju film “Ortaci” (za koji je osvojio nagradu Golubačka mušica) i film “Ranjena zemlja” koji mu je doneo nagradu na Filmskom festivalu u Mojkovcu.

IMG_2896.jpg
Privatna Arhiva Pokrenuo Dane komedije u Jagodini



Lazić je osnivač i kreator (ideja, pravila, sistem nagradjivanja) festivala Dani komedije u Jagodini. Ovaj festival ima veliku ulogu u afirmaciji komediografskog žanra i demetropolizaciji kulture i spada u jednu od najznačajnijih kulturnih manifestacija u zemlji. Za doprinos u stvaranju festivala Laziću je uručeno i posebno priznanje Festivala Dani komedije.

Bio je član Udruženja filmskih umetnika Srbije.

"U ime porodice Lazić obaveštavamo javnost da će se sahrana Dragoslava Lazića, doajena televizijske i filmske režije, održati u utorak 29. oktobra u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Porodica će izjave saučešća primati od 11.30 časova, opelo počinje u 12 časova", navodi se u saopštenju.

dragoslav_lazic_15082023_0001.JPG
ATA images Dragoslav sa suprugom Draganom

Iza sebe je ostavio petoro dece i suprugu Draganu. Iz prvog braka sa filmskom producentkinjom Dunjom Klemenc ima sina Zorana i ćerku Katarinu. U braku sa glumicom Snežanom Savić dobio je ćerku Anitu. Sa suprugom glumicom Draganom Turkalj Lazić sa kojom je u skladnom braku živeo punih 30 godina do svoje smrti ima sina Lazara i ćerku Iskru.