U Beogradu je juče zatvaren 67. Međunarodni sajam knjiga, na kome su se predstavila 424 direktna izlagača (izlagača i suizlagača), od čega 340 domaćih i 84 iz inostranstva.


- Kroz kapije Sajma knjiga prošao je dvestahiljaditi posetilac (203.350), što je rekord otkad se poseta meri na ovaj način - rekla je Danka Selić, direktorka Beogradskog sajma, na završnoj pres-konferenciji povodom zatvaranja manifestacije.

dr Vanja Maravic Mandic 1.jpg
Miloš Vučićević Redovi za potpise


Pored Kube, zemlje počasnog gosta, i izdavača iz Srbije, na 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga učestvovali su izdavači iz Belorusije, Bosne i Hercegovine (Republike Srpske), Grčke, Irana, Italije, Nemačke, Rumunije, Rusije, Tunisa, Turske, Ukrajine, Hrvatske i Crne Gore.


Ovogodišnju manifestaciju je pratilo preko 1.200 novinara, snimatelja i foto-reportera elektronskih, štampanih i onlajn medija, a zabeleženo je i prisustvo medijskih kuća i izveštača iz Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Rumunije, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Japana, Rusije, Austrije, Nemačke, Velike Britanije, Malte, Kine i Kube. Nagradu za najbolju saradnju s medijima ponovo je dobila Laguna, a žiri je za izdavača godine proglasio Kreativni centar.

dusan-kovacevic-ataimages.jpg
ATA images 


Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga, izrazio je veliko zadovoljstvo zbog raznovrsnosti sadržaja i rekordne posete.

- Važno je što Sajam knjiga svake godine privlači sve više mladih ljudi - ponovio je Kovačević.


Lejde E. Rodrigez Ernandez, ambasador Republike Kube u Beogradu, rekao je da je za njegovu zemlju bila izuzetna čast da učestvuje na ovakvom događaju, koji je zabeležio i rekordnu posetu. Delegacija kubanskih umetnika družila se s posetiocima Sajma predstavivši svoju književnost, umetnost i muziku. Najveća zvezda ove godine je bio Toni Parsons, koji je u Beogradu proveo čak šest dana. Pravi kuriozitet predstavlja činjenica da je njegov najnoviji roman "Ubistvo za prezauzete" doživeo svetsku premijeru upravo u Srbiji, pred publikom prema kojoj pisac ne krije svoje divljenje, i to čak dva meseca pre objavljivanja u Velikoj Britaniji.

Toni Parsons foto Petar Aleksic (7) a.jpg
Petar Aleksić Toni u razgovoru s novinarkom Kurira


- Kad mi neko kaže Beograd, prvo što mi prođe kroz glavu jesu moji čitaoci. Ovde zaista imam mnogo strastvenih čitalac,a koje poštujem, jer se takva vernost publike ne sreće bilo gde. Nama piscima ume da se desi da odemo u neko mesto gde, iako smo već stekli popularnost, za nas niko nije čuo niti je zainteresovan. Kod beogradske publike to je sasvim suprotno. Osećam se poštovano, voljeno i dobrodošlo, i to mi zaista znači. Ista iskustva imao sam i u Novom Sadu i Nišu - rekao je Parsons u ekskluzivnom intervjuu za Kurir.

Toni Parsons foto Laguna.jpg
Laguna 


Sajam knjiga će sledeće godine biti održan od 18. do 26. oktobra.