Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije uručio je sinoć orden Svetog Save prvog stepena ruskom reditelju i glumcu Nikiti Mihalkovu.

SIF61224.jpg
Narodno Pozorište Željko Jovanović 


Cermonija uručenja održana je u Narodnom pozorištu u Beogradu posle izvođenja drame ''12'' teatra ''Mihalkov'' iz Moskve.

''Posebna osobenost ruske kulture i umetnosti uopšte jeste da se bavi pitanjem smisla čovekovog života, a to je takođe i osobina Vašeg stvaralaštva kroz koje srpski čovek prepoznaje jednog od najvećih umetnika i stvaralaca na polju filmske i scenske umetnosti i to ne samo u Rusiji nego i u čitavom svetu uopšte'', rekao je Porfirije.

SIF61164.jpg
Narodno Pozorište Željko Jovanović 

Mihalkovu je orden Svetog Save uručen u znak priznanja za ''nemerljiv doprinos predstavljanju pravoslavnog etosa i kulture u svetskim okvirima, a posebno za bratsku pomoć i sastradalnu ljubav svagda projavljivanu prema SPC i i njenom vernom narodu''.

Patrijarh Porfirije je istakao da je predlog za odlikovanje Mihalkova pokrenuo njegov prethodnik Irinej.

SIF61331.jpg
Narodno pozorište / Željko Jovanović 

Mihalkov je istakao da Orden za njega predstavlja ''neočekivanu radost''.

''Kada čovek radi za nagrade nikad ih nije dovoljno. Postoji ikona Majke Božje Neočekivana radost. Danas se poklanjam toj ikoni za ovu neočekivanu radost. Ne smatram da sam stvarno dostojan ove velike nagrade, ali sam ubeđen da je bio u pravu ruski filozof Vasilije Rozanov kada je rekao: Čovek bez vere mi nije zanimljiv. Rođeni smo da budemo zanimljivi zato što verujemo. Hvala'', rekao je Mihalkov, a prenosi Tanjug i domaći mediji.