Najbolja predstava po odluci žirija i publike na Borinim pozorišnim danima, koji su u Vranju održani pod sloganom "Estetika i etika sučeljavanja", jeste "Očevi i oci", nastala po kultnom romanu Slobodana Selenića, u produkciji Narodnog pozorišta iz Beograda i u režiji Veljka Mićunovića. Odluku o nagrađenima doneli su, i to jednoglasno, scenograf, kostimograf i univerzitetski profesor Miodrag Tabački kao predsednik žirija i reditelji Valentin Vencel i Dino Mustafić.

ocevi-i-oci-foto-nebojsa-babic.jpg
Nebojša Babić "Očevi i oci"

Nagradu "Borisav Stanković" za najbolju žensku ulogu dobila je Stanka Kalčeva kao sestra Alojzija u "Sumnji", predstavi po tekstu Džona Patrika Šenlija, u produkciji Dramskog teatra "Nikola Vapcarov" iz Blagoevgrada u Bugarskoj. Isto priznanje za najbolju mušku ulogu pripalo je Aleksandru Ristoskom kao Jozi u "Ljudima od voska", predstavi po tekstu Mate Matišića, u produkciji Narodnog pozorišta Sombor.

viber_image_2024-10-28_12-10-09-499.jpg
Milan Đurđević Najbolji glumac Aleksandar Ristoski

Nagrada za najbolju dramatizaciju pripala je Kati Đarmati za literarnu transpoziciju Selenićevog romana "Očevi i oci". Prvi put je ove godine dodeljena i Nagrada grada Vranja za kolektivnu igru, i to glumačkom ansamblu predstave "Bilo jednom u Novom Sadu" Novosadskog pozorišta. Borini pozorišni dani održani su po 44. put, u organizaciji Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju. Domaćin nije imao premijeru, već je uprava odlučila da ovu godinu posveti obeležavanju stogodišnjice izvođenja predstave "Ženidba posle smrti", koju je, prema časopisu Vranjski glasnik Narodnog muzeja, 1924. godine pred publikom u Građanskoj kasini prvi put odigrao "pozorišni odsek". Na zatvaranju u čast nagrađenih odigrana je "Koštana" Narodnog pozorišta iz Niša.

Kurir.rs T. S.