"BOG IMA PLAN ZA SVE I ZA ONE..." Glumac i producent Đorđe Kreća o saradnji s Vesnom Trivalić, seriji KLAN i radu za decu

Damir Dervišagić

Glumac i producent Đorđe Kreća predstavio se nedavno u ove dve uloge u kratkom igranom filmu "Služba". Zajedno s Vesnom Trivalić i Mladenom Nelevićem oživeo je neobičnu priču o veri i ljubavi nastalu iz pera i u režiji Andreja Šepetkovskog. Mladi umetnik otkriva da mu je želja da snimi još nekoliko filmova slične tematike, ali da je njegova baza i utočište pozorište "Pinokio".

promo 
foto: Promo

Kako je nastala "Služba"?

- Film smo snimili nakon što sam otvorio produkciju "Ison film" s Petrom Arsićem, Borisom i Andrejom Lukomanom. Kolega Andrej Šepetkovski i ja smo već šest godina bliski prijatelji. On je preko Filmskog centra Srbije konkurisao sa željom da snimi komediju, gde su mu kao jedan od uslova tražili da to bude kratki film. "Služba" je ljubavna priča koja se dešava šezdesetih godina, kada dva inspektora dolaze u manastir da pronađu monaha koji je pričao protiv sistema.

Za tri dana je bio gotov.

- Snimali smo ga u manastiru Rakovac na Fruškoj gori. Jesu bila samo tri dana snimanja, ali veoma intenzivnog rada. Ljudi koji su se našli na setu dali su deo svoje kreativne duše koja utkala u svaki kadar. I zaista mislim da se to oseća i da se vidi ta vrsta ljubavi i žrtve koju su svi pružili i dali ovom filmu. Nadam se da će od ove priče nastati i dugometražni film.

Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Igrate negativca, ali publika se smejala vašim replikama.

- Gledao sam da moj drugačiji stav ne utiče na građenje uloge. Bog ima plan za sve, pa i za one koji nisu na dobrom putu.

Kakva je bila Vesna kao partnerka?

- Vesna je jedno veliko blago, ali i celo moje detinjstvo. Obožavao sam "Otvorena vrata". Ona je heroina naše mladosti, u tom smislu i zasigurno je jedna od najvećih glumica našeg doba. Interesantno je koliko brzo smo uspeli da se razumemo i shvatili da govorimo istim jezikom. Mislim da je to jedna od najlepših stvari koja se je dogodila na ovom filmu i što je ona bila sa nama i na svoj način iznela ovako jednu zahtevnu ulogu, koja je iza nju bila nešto skroz novo, što dosad nije imala prilike da odigra.

promo 
foto: Promo

Gledali smo vas u seriji "Klan". Da li pažljivo birate uloge?

- Mi mladi glumci nemamo mnogo prilike da biramo uloge, ali naravno neka filtracija mora da se dogodi. Neke uloge sam odbijao zato što mislim da nije trebalo da ih odigram. Zahvaljujući "Klanu" sam naučio kako je bilo raditi ispred kamere. Na svakom sledećem setu sam se trudio da se poigram i drugačije odigram i oplemenim te junake.

Baza vam je pozorište za decu.

- Volim da radim i igram za decu, jer mislim da je to stvarno i velika odgovornost.

Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Kakve filmove želite u budućnosti da radite?

- Želja nam je da snimamo žanrovske filmove. Naravno, nekako su mi teme pravoslavlja najbliže i najdraže.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Vesna Trivalić zbog uloge sam išla kod psihoterapeuta  Kurir