"NE DOZVOLITE DA PADNE U RUKE HRVATA ILI ALBANSKE ZAJEDNICE" Za Vukov rečnik iz 1818. traže na aukciji u Americi 185.000 dolara

Na stranici aukcijske kuće "Top Hindman Auctions" iz Čikaga objavljena je aukcija "Prvog srpskog rječnika" iz 1818. godine, autora Vuka Stefanovića Karadžića. Trenutna ponuda za ovo delo iznosi 185.000 dolara, a može se licitirati do 10. avgusta.

promo 
foto: Promo

Retka knjiga je posle Miroslavljevog jevanđelja naše najznačajnije pisano kulturno blago. On je poslužio kao osnova za izradu svih ozbiljnijih i naučnijih rečnika u nas posle Vuka Karadžića. Ovaj rečnik ima oko 25.000 reči i prvi je plod i najveći simbol Vukove jezičke reforme srpskog jezike. Ovim rečnikom iz 1818. godine Vuk je definitivno odlučio da izvrši ortografsku reformu zajedno s reformom književnog jezika. Može se reći da je ovaj rečnik osnova savremenog srpskog jezika.

Iz arhive Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda 
foto: Iz arhive Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda

- Ne dozvolite da padne u ruke Amerikanaca, Hrvata ili albanske zajednice, odnosno da završi u nečijem podrumu. Apelujem na Ministarstvo kulture da spase ovu kulturno blago - navodi prof. dr Slobodan Nićin.