"PRESREĆAN SAM ŠTO SE VRAĆAM" Čuveni scenarista Aleksander Pejn dobitnik "Počasnog srca" na 30. Sarajevo film festivalu

SFF Promo

Počasno Srce Sarajeva na 30. Sarajevo film festivalu biće uručeno reditelju, scenaristi i producentu Aleksanderu Pejnu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umetnosti, navodi se u saopštenju

– Prikladno je nagraditi Aleksandera Pejna, ne samo zato što voli Sarajevo, već i zato što su u središtu svih njegovih priča ljudi velikog srca. Kao reditelj koji poseduje izuzetnu sposobnost spajanja humora i dirljivosti, ostavio je neizbrisiv trag u savremenoj kinematografiji. Njegovo pronicljivo pripovedanje i oštro oko za ljudske emocije kontinuirano inspirišu filmske stvaraoce širom sveta – izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo film festivala.

Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Unuk grčkih imigranata, Aleksander Pejn odrastao je u Nebraski, SAD. Studirao je istoriju i špansku književnost na univerzitetu Stanford i magistrirao filmsku režiju na UCLA-u. Njegovih osam dugometražnih filmova nominovano je za ukupno 24 Oscara, uključujući četiri nominacije za najbolji film i tri za najbolju režiju. Dva puta je osvojio nagradu za najbolji adaptirani scenario, a njegov najnoviji film "Bartonova akademija" (The Holdovers), osvojio je nagradu za najbolju sporednu glumicu ove godine.

EPA Neil Hall 
foto: EPA Neil Hall

– Ono što je najvažnije, ranije sam u Sarajevu predstavio dva filma, i presretan sam i počastvovan što se vraćam – naglasio je Pejn, čija filmografija uključuje priznate filmove „Građanka Ruth“ (1996), „Izborni dani“ (1999), „Gospodin Schmidt“ (2002), „Stranputica“ (2004), „Naslednici“ (2011), „Nebraska“ (2013), „Smanjivanje“ (2017) i „Bartonova akademija“ (2023).

Pejnov prvi susret sa Sarajevom bio je 2005. godine, kada je svoje filmove lično predstavio u programu „Posvećeno“ (Tribute to) na 11. SFF. UNIQA je i ove godine ekskluzivni sponzor i zvanično osiguranje Sarajevo film festivala.