"JESTE TORNADO, ALI NEMA VEZE S KLIMATSKIM PROMENAMA" Nikola Popević o novom letnjem hitu koji je nastavak filma iz 1996. godine

Printscreen

Kada slušamo o mogućnostima nastanka superćelijskih oluja, za koje do pre koju godinu nismo znali ni da postoje, i trpimo "nezapamćene" vrućine jer novinari misle da niko ne pamti duže od godinu dana, sasvim je prikladno da letnja bioskopska zabava bude uz film rečitog naslova "Tornado 2".

Ali čekajte, zapitaće se neko, gde se denuo prvi "Tornado"? Aktuelni bioskopski hitić zapravo je nastavak filma iz 1996. godine, u skladu sa skorašnjim trendom da davno snimljeni filmovi treba da dobiju naredni deo.

foto: AP Vianney Le Caer

Devedesete su uspešno vaskrsle film katastrofe. Kompjuterski vizuelni efekti počeli su da daju uverljive rezultate, čime je snižena cena snimanja inače preskupih scena. I tako su devedesetih počele da se nižu brojne filmske kataklizme i pošasti u solidnom broju kvalitetnih ostvarenja.

Upadljivo je da su veliki studiji za to relativno kratko vreme ponavljali katastrofe, te smo gledali i potom rado reprizirali i "Vulkan" i "Danteov vrh". Pretnje iz svemira pravile su haos čovečanstvu u "Armagedonu" i "Velikom udaru", a bogami jedna od njih bili su vanzemaljci u sada kultnom "Danu nezavisnosti".

foto: Shutterstock

Filmadžije su prilično tačno predvidele pandemiju kovida u "Smrtonosnom virusu" (Outbreak). A tu je, pored požara ("Vatrena oluja"), eksplozija ("Dnevna svetlost") i nevremena na moru ("Bela oluja"), i jedna od najvećih pomorskih katastrofa, "Titanik". "Tornado" sa Helen Hant i Bilom Pakstonom imao je solidan bioskopski uspeh i Pakston je neuspešno pokušavao da snimi nastavak.

Drugi deo pojavljuje se tek sada, bez očiglednog razloga da to bude, jer nema originalni "Tornado" neku vernu publiku koja željno iščekuje sledeći deo, a mlađima koji idu u bioskope taj film vrlo lako može biti nepoznat. Originalni naslov je "Twisters", dakle množina, nema zbunjujuće dvojke kao u prevedenom nazivu, koji bi inače zvučao bezveze... Kako... "Tornada"?

foto: Disney studios

Bilo kako bilo, koja god da je logika postojala u odluci da ovo bude nastavak starog "Tornada", valja znati da ovaj novi film zapravo nema skoro nikakve direktne veze s prvim. U uvodu, u kom se gledalištu predstavlja Kejt, naučnica i lovac na tornada, vide se uređaji koji su pokretač priče u prvom delu, kuglice s krilcima koje šalju podatke iz same pijavice.

Naravno, uzbuđenje leži u tome što glavni junaci moraju opasno blizu da priđu tornadu da bi on usisao te aparate. Identična stvar događa se i u nastavku, s tim da se Kejt nekako izvuče, a strada joj cela ekipa usled pogrešne procene snage vetra. Nekoliko godina kasnije, Kejt i dalje muči ta tragedija kada joj se obrati nekadašnji kolega da mu pomogne u detaljnom skeniranju tornada.

On ima i neke skrivene motive, jer je finansijer projekta čovek koji koristi prirodne katastrofe da jeftino otkupljuje imanja ljudi pogođenih razornim vetrovima. Dakle, ta ekipa nema želje da nastavi rad na Kejtinoj ideji da unošenjem određenih hemikalija u tek začeti tornado njegovo jačanje bude sprečeno. Ekipi naučnika pridružuje se Tajler, jutjuber koji nije bahata neobrazovana budala (dakle, nije realan lik), već simpatični adrenalin džanki sa ciljem da zabavlja pratioce ispaljivanjem vatrometa u tornado.

Nikola Popevićfoto: Zorana Jevtić

Iz priloženog se lako da zaključiti da je "Tornado 2" film starog kova, po mnogo čemu sličan gorenabrojanim iz devedesetih. Režiser Li Ajzak Čang je čak izjavio da film nema nikakvu poruku vezanu za aktuelne klimatske promene, već je snimljen da zabavi. Čang je poznat po filmu "Minari" sa više nominacija za Oskara, dakle ne dolazi iz žanrovskog miljea, a u ovom filmu se odlično snašao - akcione scene su uzbudljive i sa pravom dozom apsurdnosti da budu zabavne, ali ne i potpuno besmislene.

Lajtmotiv njegovih filmova, porodični odnosi, pomalo razvlači ionako za ovu priču podugački "Tornado 2" nauštrb nekih drugih delova priče, ali to se da preživeti. Ko želi zabavu, ovde će je naći.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

KULTNI I KONTROVERZNI AMERIČKI FILM INSPIRISAN JE DOMAĆIM OSTVARENJEM ŽIKE PAVLOVIĆA! Đorđević: Sam reditelj je to priznao!  Kurir teleivizija