NOVI GLASOVI I MLADE NADE POZORIŠNE SCENE: BDP nastavlja s radom, a pogledajte prvo "TIHO TIŠE" I "U SE, NA SE I PODA SE"

Dragana Udovičić

Beogradsko dramsko pozorište, drugu godinu zaredom, avgust prepušta mladim pozorišnim umetnicima. Na letnjoj sceni Arena nastavlja se projekat "Novi glasovi" izvođenjem tri predstave od prošlog leta, ali i dve premijere.

Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Najpre će 3. i 4. avgusta biti odigran komad Gorana Starčevića "U se, na se i poda se", u režiji Stefana Gajića. Ova savremena crna komedija vezana je za problematiku ratnih veterana i onih koji iskorišćavaju beneficije, kao i za moralne dileme. Igraju: Marko Pavlović, Vukašin Jovanović, Mina Obradović, Ognjen Malušić, Andrijana Đorđević, Ognjen Nikola Radulović, Dragan Petrović, Petar Petrović, Ksenija Repić, Radosav Janjić.

Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Naredni vikend rezervisan je za "Tiho, tiše" Milice Radojčić, u režiji Ane Janković. Potom će 17. i 18. avgusta biti izvedena drama Katarine Nikolić "Prozor", koja je 2021. godine osvojila nagradu Hartefakt fonda za najbolji društveno angažovani tekst, u režiji Nikole Bundala. Tema je aktuelni problem nasilja u školama kroz različite forme - od seksualnog, porodičnog do LGBT diskriminacije.

Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Druga polovina meseca posvećena je novim projektima - najpre će 24. avgusta premijeru imati drama mlade autorke Sofije Dimitrijević "Rake", u režiji Dajane Josipović. To je priča o generaciji koja raste u sredini čvrsto utemeljenoj na neoborivim pravilima mišljenja i ponašanja, i u kojoj je pojedinac, ukoliko pruži bilo kakav vid otpora u znak borbe za neke male, ali žive, lične ideale, osuđen na ponižavanje.

Dragana Udovičić 
foto: Dragana Udovičić

Poslednjeg vikenda narednog meseca premijerno će biti izveden komad "Kavez za ptice" Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića. U pitanju je pobednički tekst konkursa Sterijinog pozorja za godišnju nagradu za najbolju dramu za 2023. godinu, a Pozorje je i koproducent projekta. Vršnjačko nasilje glavna je tema i ove predstave, ali ne iz uobičajene vizure.