ZAVRŠEN FILMSKI FESTIVAL U TREBINJU: Dvojica glumaca nagrađeni za svoje filmove, a evo ko su bile zvezde ove godine FOTO

Sasa Martinenko

Film "Čuvari formule" reditelja Dragana Bjelogrlića dobitnik je Gran pri Leotara na 12. Festivalu evropskog i mediteranskog filma u Trebinju.

Glumci Jovan Jovanović i Alisa Radaković srdačno su se zahvalili žiriju, gradu Trebinju i organizatorima festivala Tangram centru i Alpe Adria kulturnoj mreži, prilikom dodele priznaja.

Sasa Martinenko 
foto: Sasa Martinenko

"Nadam se da će ovaj festival rasti do ozbiljnih visina", rekao je Jovan Jovanović, koji je i rođen u Trebinju.

Festival je završen dodelom Velikih povelja Leotara i prikazivanjem filma "Sluga 2".

Velika povelja za najbolju režiju dodeljena je Aleksandri Lazarovski za film "Stelar", dok je glumac Senad Bašić dobitnik Velike povelje za ulogu gastarbajtera Faruka u filmu "Bosanski lonac".

Damir Dervišagić 
foto: Damir Dervišagić

Velika povelja dodeljena je Andriju Šepetkovskom reditelju i scenaristi filma "Služba" za najbolji evropski film u celini, dok je ista nagrada za najbolji mediteranski film dodijeljena filmu "Tišina od šest do devet". Festival je zatvorila glumica Jugoslava Drašković.

Sasa Martinenko 
foto: Sasa Martinenko

Tokom trajanja 12. Festivala mediteranskog i evropskog filma u Trebinju, prikazano je 30 kratkometražnih, dugometražnih i dokumentarnih filmova iz 15 zemalja, a filmovi i prateći programi su se održavali u Letnoj bašti Doma mladih, dvorištu Muzeja Hercegovine, u Kulturnom centru Trebinje i na terasi hotela „Leotar“.

Zeljko Miletić 
foto: Zeljko Miletić

U pratećem delu festivala predstavljena su različita književna izdanja triler romani, autora kao što je Marko Popović, poezija Nemanje Dragaša, kao i „Partizanski vestern Žike Mitrovića“ kroz razgovor sa autorom Nedjeljkom Kovačićem. Knjiga "Poseban kadar", zbirke ličnih istorija filmskih novinara i kritičara, predstavljena je u razgovoru sa urednicom Jelicom Stojančić.

„Festival je i ove godine imao promocije van Trebinja i to u Ljubinju gdje su prikazana dva filma "Čuvari formule" i "Ruski konzul".

Sasa Martinenko 
foto: Sasa Martinenko

Dvije ljetne večeri na Stadionu malih sportova okupile su oko 500 Ljubinjaca, a nakon projekcije filma "Čuvari formule" publici su se predstavili i glumci ovog filma Jovan Jovanović, Alisa Radaković i Maja Čampar.

Festival pod sloganom "Osunčani filmom” svečano je otvoren dodjelom Zlatnih platana Ljubomiru Bandoviću i Nives Ivanković u dvorištu Muzeja Hercegocine, koji je za tu priliku odisao duhom Jelene Anžujske.

Pod trebinjskim vedrim nebom, uz svetlosne efekte i ceremonijalni program dodjele sijale su zvezde neba zajedno sa filmskim zvezdama. „Diva srpskog glumišta“, kako je Trebinjci zovu, Tanja Bošković osunčala je svojom pojavom prisutni auditorijum otvarajući festival, dok su u publici bili i glumci Trebinjac Jovan Jovanović, Andrej Šepetkovski, koji je ovoga puta bio u ulozi reditelja, Alisa Radaković i drugi.

Zeljko Miletić 
foto: Zeljko Miletić

Poseban aplauz publike dobili su ovogodišnji dobitnici Zlatnog platana, Nives Ivanković i Ljubomir Bandović, kojima je nagradu dodijelio gradonačelnik Mirko Ćurić.Velikani sa filmskog platna nisu krili oduševljenje što su se pridružili plejadi vrhunskih glumaca, dobitnika ove prestižne nagrade.

Specijalni gost večeri, u muzičkom delu programa bila je Tanja Jovićević i Jet Clock bend.

Filmski prizor Spektakularnog otvaranja i trajanja samog festivala i ovoga puta okupio je veliki broj ljubitjelja sedme umjetnosti.

Zeljko Miletić 
foto: Zeljko Miletić

Festival je organizovao Tangram centar iz Beograda I Alpe Adria kulturna mreža, uz pokrovitelje festivala Audio-vizuelni centar Republike Srpske, Grad Trebinje, Ministarstvo kulture Republike Srbije I Ministarstvo inostranih poslova Republike Srbije.