"BIO JE TAJ TOMA IZ KUMODRAŽA..." Životna uloga Laneta Gutovića nastala je po STVARNOM LIKU, glumac se nije odvajao od njega

Dado đilas

TV ekrani nezamislivi su bez kultnih filmova kao što je serijal "Tesna koža" o mlađem referentu Dimitriju Miti Pantiću, njegovoj porodici i Srećku Šojiću.

Njihove zgode i nezgode nasmejale su generacije, a replike su i dalje kultne. Ipak, ceo serijal bio bi nezamisliv bez legendarnog Srećka Šojića koga je oživeo Milan Lane Gutović.

Čini se da u istoriji kinematografije nijedan negativan lik nije bio toliko omiljen, a zahvalnost tome duguje se bardu domaćeg glumišta Lanetu Gutoviću i čuvenim opaskama.

"Tačno se sećam da se toga ne sećam", "Lepa Brena za četiri osobe", "Dame i gospođe ne cveta cveće ni u naše preduzeće", "To te june neće mune", "Sve za preduzeće" i mnoge druge replike Srećka Šojića danas su kultne.

Međutim, malo ljudi zna da je čovek po kome je Gutović gradio svoj lik stvarno postojao i da se Lane u detinjstvu nije odvajao od njega. O tome je svojevremeno govorio gostujući u Amidži šou.

Kako je tada objasnio, Srećko je nastao po uzoru na jednog zidara.

Printscreen/Youtube 
foto: Printscreen/Youtube

- Toma zidar za ravne krovove. Toma je radio školi u Kumodražu. On je govorio tako "č", "ć", on je bio Piroćanac. Došao je kod mene kući, da nešto uradi i pričamo o zidu koji treba da uradi, a taj zid je bio španski zid, bio je grbav zid. On vadi olovku iza uva. Izvadi, fljaš po ovom zidu. (Ja kažem): "Nemoj, Tomo! Šta radiš to?" (Toma Lanetu kaže): "Pa ionako ovo moraš da krečiš, malterišeš ovo. Ne možeš ovo grbavo, mora da bude gladak (zid)".

On je toliko meni bio simpatičan i draga ličnost da se ja nisam od njega odvajao kao dete. Bio sam stalno sa njim u društvu. I posle toga mi je sasvim slučajno palo na pamet taj njegov lep govor. Pa sam prvi put to igrao u toj predstavi, u toj drami koja se zvala "Barabe", koji je pisao Milenko Vučetić i koju je režirao Aleksandar Mandić. Bila je na RTS-u.

RTS 
foto: RTS

I posle toga je taj lik se pojavljivao nekoliko puta i na kraju završio kao Šojić u "Beloj lađi" - rekao je Lane tada Ognjenu Amidžiću u emisiji "Amidži šou".

(Kurir.rs/J.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

"ZOVU ME NA SVADBE, DO SAD BIH KUĆU SAGRADIO" Malo je poznato da OVAJ GLUMAC IMA NEVEROVATAN GLAS: Ranije sam izbegavao, A SADA...  Kurir TV