"ANDRIĆ MI JE OBELEŽIO ŽIVOT I MOJA JE VEČNA INSPIRACIJA" Stanić o pozorištu i novoj seriji: "Želim da mladima pružim šansu"

Gordan Jović/ Rts

Monodrama Tihomira Stanića "Na Drini ćuprija" će 7. avgusta ponovo biti izvedena na sceni Pozorišta Teatrijum. Predstava, koja se već 23 godine igra na kartu više, osvojila je srca publike, a glumac koji tumači lik našeg nobelovca ovog leta paralelno snima i na Ubu seriju "Kamiondžije". Stanić je, gostujući na Kurir televiziji, govorio o posebnoj vezi sa Ivom Andrićem.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Pozivam gledaoce da dođu da pogledaju predstavu "Na Drini ćuprija". Prostor u dvorištu Kapetan Mišinog zdanja je čaroban. Pozorište tu postoji 70 godina. Vreme su tu provodili mnogi veliki ljudi, pa i jedan Nikola Tesla. Važno je da se tu i preko leta neguje kulturni život Beograda. Naša ideja je bila da ne dajemo prednost jeftinom vidu zabave, već da mladima damo šansu da svoj talenat potvrde - kaže Stanić.

Marko Spasojević 
foto: Marko Spasojević

Početkom avgusta prvi kontakt s publikom na letnjoj sceni Teatrijuma imali su studenti prve godine glume.

- Ulaz je bio slobodan, a mladi studenti su zaradili svoj prvi honorar. Imamo mnogo akademija, a ljudi nemaju gde da igraju. Beograd ima isti broj pozorišta kao 1954. godine - naglašava Stanić, koji posebno hvali ekipu predstave "Mušica".

- Sjajni su. Kad sam pogledao probu, odlučio sam im povećamo budžet duplo (smeh). "Mušica" me je toliko obradovala, verujem da će opet postati kultna.

Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Voditeljka Anastasija Čanović je upitala kakva je pozorišna publika danas i da li imaju sluha za umetnost.

- Publika je uvek ista. U pozorište, čak i u svetu, ne ide više od tri odsto ljudi. Imamo stalnu publiku. Bilo je impresivno videti da studenti dolaze da gledaju jedni druge. Ima tu i ljubavi - objasnio je sagovornik.

This browser does not support the video element.

TIHOMIR STANIĆ NAJAVIO PREDSTAVU KOJA ĆE BITI KULTNA: 22 godine tumačim Ivu Andrića, a sem fizičke sličnosti spaja nas i JOŠ NEŠTO  kurir televizija

Govoreći o kontinuitetu u radu Teatrijuma, priznao je i svoju veliku grešku.

- Sada smo drugačije postavili scenu. Mnogo je bolje. Najčarobniji trenuci za mene su kad se završi predstava. Dođu glumci koji će igrati sutradan. Proba se završi oko jedan noću - otkrio nam je.

Gordan Jović/ Rts 
foto: Gordan Jović/ Rts

Na kraju razgovora se osvrnuo i na seriju "Nobelovac", koja će pretpremijerno biti prikazana na Sarajevo film festivalu, a televizijska publika će imati priliku da je gleda na Radio-televiziji Srbije od oktobra.

- Do kraja života ću se baviti njegovim delom. Nadam se da će serija uspeti. Igrao sam Andrića u periodu od 1941. do 1961. godine. Imamo veliku podelu, 145 uloga. Nekoliko glumaca je iz Slovenije, sedam-osam iz Hrvatske, iz Splita, iz Crne Gore, zato što su likovi odatle i govore svojim autentičnim jezikom. Mladi Krleža i stariji Krleža su iz Hrvatske, Damir Lončar i Kristijan Petelin. Mladi Andrić je Igor iz Zagreba, a tu su i Selma Alispahić iz Sarajeva i Milica Babić, koja igra Andrićevu ljubav.

Scenario su uradili Ivan Velisavljević i Jelena Mijović, a saradnici smo bili Aleksandar Novaković i ja. Režiju sam zajedničkim snagama radio s Borišom Simovićem. Andrić je obeležio moj život. Pamtim i dan kad je preminuo. Pisao sam u gimnaziji sastav o njemu koji su posle čitali u celoj školi. Fasciniran sam njegovim delom, a i ličnošću. Njegova literatura je značajna i vredna, a prepoznata je dodeljivanjem Nobelove nagrade. On je bio i biće moja večna inspiracija. Njegov život i delo mogu da pruže toliko toga - zaključio je Stanić.

Gordan Jović/ Rts 
foto: Gordan Jović/ Rts

Za predstave za decu ulaz je slobodan

Četvrta sezona Pozorišta Teatrijum svečano je otvorena 30. juna pred punim dvorištem Kapetan Mišinog zdanja. Novu sezonu u podržali "Vlatacom institut", Cebef, "MG Mivela" i Fondacija "Alek Kavčić". Pored bogatog repertoara, tu je i poseban program za najmlađe.

- Vikendom su predstave besplatne za decu. Zahvaljujući sponzorima, publici delimo besplatno vodu - objasnio je Stanić.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

TIHOMIR STANIĆ SKUPO PLAĆA GREŠKU IZ PROŠLOSTI: Postradao sam i to me je mnogo koštalo, ali me je i odškolovalo!   Kurir televizija