BIOSKOP NA VODI: Posetite Međunarodni festival ekološkog filma na obalama Velikog Rzava za koji se prijavilo čak 165 filmova

RZAV Film Fest

U organizaciji Ekološkog udruženja "Rzav", drugu godinu zaredom, održava se Međunarodni festival ekološkog filma “Rzav Film Fest”. Od 15. do 18. augusta, na obalama Velikog Rzava i u Arilju očekuje vas bogat večernji program koji će predstaviti 27 filmova iz 12 zemalja, navodi se u saopštenju za medije.

RZAV Film Fest 
foto: RZAV Film Fest

Program ovogodišnjeg Festivala donosi kratke dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove iz sveta, u kategorijama “Životna sredina”, “Voda” i “Studentski film”. Od ukupno prijavljenih 165 filmova iz 33 države, za festivalski program odabrano je njih 27.

Među odabranim filmovima preovlađuju oni koji se bave sagledavanjem posledica koje čovekovo delovanje ima na prirodu i živi svet - uticaj industrijskog zagađenja, ugroženost reka i mora, ugrožene životinjske vrste, ali i mogućnost čoveka da zaštiti i rehabilituje prirodu i živi na održiv način.

RZAV Film Fest 
foto: RZAV Film Fest

Kao jedan od fokusa programa izdvojio se aktivizam, različiti društveni i individualni pokreti u pravcu zaštite životne sredine, kao izuzetno aktuelna tema u našem društvu danas. Kroz dokumentarno istraživanje primera dobre prakse, sagledavanje aktivističke borbe tokom i nakon konkretnih kriza, autori donose nadahnjujuće lične priče i važan podsetnik o značaju aktivnog građanstva za svako društvo.

RZAV Film Fest 
foto: RZAV Film Fest

Poetski prizori i eksperimentalni pristup u ekološkom dokumentarnom filmu donose osveženje i novi pogled na temu zaštite prirode, odnosa čoveka prema živom svetu kao i optimističan pogled u budućnost. Imajući to u vidu, selektori Festivala kreirali su program sa željom da ponude širi spektar tema i perspektiva, u nadi da će publika moći da pronađe inspiraciju i podsrek za sopstveno ekološko delovanje.