ZAVRŠEN 48. FESTIVAL FILMSKOG SCENARIJA U VRNJAČKOJ BANJI: Boemsko veče u čast nagrađenih, a evo ko je dobio nagradu "MARKO ŽIVIĆ"

Nenad Matović

Završno veče 48. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji bilo je spektakularno, baš onako kako su i zaslužili svi učesnici. Izvedeni koncert Boemsko veče - "Nagrađenima u čast“ od strane 25 popularnih glumaca razgalio je sve prisutne i najdivnije melodije su ispratile sve goste Vrnjačke Banje u poslednju noć festivala.

Neki od poznatih koju su zapevali na boemskoj večeri su: Vladan Savić, Ljiljana Stjepanović, Mirka Vasiljević, Miljan Prljeta, Dušan Svilar, Husa Alijević, Đorđe David, Aljoša Vučković, Marko Jovičić…

U toku boemske večeri, "Telekom Srbija" dodelila je nagradu "Marko Živić" za najboljeg mladog glumca-debitanta Festivala, Jakši Prpiću, za ulogu u filmu "Bauk" i Alenu Selimiju za ulogu u filmu "Nedelja" po odluci žirija u sastavu: Ivane Vujić, Branislava Nedića i Spasoja Ž. Milovanovića.

Tradicionalno, dodeljena je prestižna Gorki List nagrada publike, priznanje koje odražava srž filmskog doživljaja – najdublje emocije, autentičnost i jedinstvenu povezanost filma sa gledaocima.

Nenad Matović 
Jakša Prpić na Festivalu filmskog scenarijafoto: Nenad Matović

Nakon višednevog glasanja, nagradu je osvojio film "Nedelja“, ostvarenje koje je uspelo da oživi lik i delo Džeja Ramadanovskog i koje je dirnulo srca publike svojim snažnim i upečatljivim narativom o životu jednog od najvoljenijih umetnika na ovim prostorima.

Prva nagrada za scenario otišla je u ruke Mladena Đorđevića, koji potpisuje i režiju, za film “Radnička klasa ide u pakao”, uz obrazloženje da je scenario duhovit, hrabar, žanrovski dosledno sproveden izazovno-šokantan scenario u film. Autor vešto izbegava stereotipe koji se postavljaju pred istočnoevropsku kinematografiju, dok istovremeno osvetljava putokaz mladim autorima.

ATA images 
Mladen Đorđevićfoto: ATA Images

Druga nagrada dodeljena je scenariju Davida Jakovljevića, za film “Jorgovani” u režiji Siniše Cvetića.

“Veoma vešto napisan tekst sa pregršt humora, čiji autori uspevaju da se lako izbore sa uslovima produkcije. Svojim metafilmskim jezikom i satiričnim tonom, scenario uspešno kombinuje mnoštvo zanimljivih karaktera i situacija“, stoji u obrazloženju ove nagrade.

Košutnjak film 
foto: Košutnjak film

Treća nagrada dodeljena je scenariju Koste Đorđevića, koji potpisuje i režiju, za film “Sunce mamino”, uz obrazloženje da je to šarmantno skrojena crnohumorna komedija o tinejdžerskoj ljubavi, isprepletana svakodnevnim problemima današnjice.

Stručni žiri odlučivao je u sastavu: Miroslav Momčilović, Nenad Pavlović i Srđan Anđelić.

Kinematografska kuća 
foto: Kinematografska kuća

Žiri novinara i filmskih kritičara 48. festivala filmskog scenarija dodelio je nagradu Ilustrovane Politike "Slavko Lazarević“ za najbolji scenario Branislavu Jankoviću, za scenario filma "Poslednji strelac“. Kako stoji u obrazloženju, scenario je čist, koherentan, intrigantan, možemo reći da se na vešt način prevazilaze žanrovski postulati. Sam film prati scenario od početka do kraja i nije obično žanrovsko otaljavanje, nego pokušaj da se kaže nešto ozbiljnije, da se kaže nešto o aktuelnom trenutku, bez političkih uplitanja, već na slikovit način.

(Kurir.rs/ LJ. R./ L. S.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

ZAVRŠEN TREĆI PO REDU "FESTIVAL NARODNE MUZIKE VRNJAČKA BANJA" Evo koji su pevači osvojili prvu nagradu za interpretaciju  kurir televizija