U Kolarcu posetiti izložbu "Portret na ikoni": Izložena 73 rada, a uživo slikao i nekada poznati glumac, a danas vladika Ilarion

Gordana Tadić

U galeriji Kolarčeve zadužbine u Beogradu do 7. septembra možete posetiti kolektivnu izložbu "Portret na ikoni". Publika može da vidi 73 rada od 60 autora iz zemlje i inostranstva, žirirana po najvišim kriterijumima.

foto: Gordana Tadić

Izložbu su pre nekoliko dana otvorili direktorka Kulturnog centra Kaleidoskop Gordana Tadić i episkop toplički Petar, vikar patrijarha srpskog Porfirija. Uz presek najboljeg sakralnog stvaralaštva domaćih autora u protekloj godini, publika će moći da vidi selekciju radova četiri eminentna umetnika iz Rumunije: Mihaija Komana, Andreja Musata, Kristine Raileanu i Tome Čituka. Zanimljivo da se pored izložbe organizuju i radionice, gde na licu mesta ikone slikaju umetnici iz Akademije SPC dr Todor Mitrović, jedan od naših najvećih freskopisaca Vladimir Bata Kidišević, docent Akademije SPC dr Miodrag Milutinović i profesori Akademije u Bukureštu Mihai Koman i Andrej Musat.

i Andrej Musatfoto: Gordana Tadić

Specijalno za ovu priliku rad je napravio i vladika Ilarion, nekada poznati glumac Rastko Lupulović. On je slikao kratko u Dečanima, kad se zamonašio. Ikonu je uradio zajedno sa slikarom Lukom Novakovićem.

Posvećen radfoto: Gordana Tadić

Izložba je i prethodnih godina privukla veliku pažnju javnosti zbog brižljivo selektovanih radova i najviših kriterijuma za učešće i izlaganje autora i pozicionirala se na vrhu kao jedan od najprestižnijih kulturnih događaja u zemlji i regionu, postavljajući standarde u savremenom sakralnom stvaralaštvu.

Vredna vaše pažnjefoto: Gordana Tadić

Značaj izložbe ogleda se u činjenici da je crkvena umetnost priznati deo savremene umetnosti, kao i vaseljenskom značaju ikone u pravoslavnom svetu. Vizantijske umetničke koncepcije neodvojivi su deo srpske kulture i sasvim prisan, neodvojivi deo njenog bića. Stoga je veoma važno da Beograd neguje kontinuitet održavanja ove, među umetnicima visokopozicionirane izložbe, kroz težnju da se sistematizuje i predstavi javnosti savremena ikona.