Počinju Dani Danila Lazovića: Priboj postaje grad poezije i glumaca

Festival čuva sećanje na lik i delo Danila Lazovića, a gošće i članice žirija će ove godine biti Tanja Bošković i Mirjana Bobić Mojsilović

Printscreen/Youtube


Jedanaesti festival Dani Danila Lazovića, pod sloganom "Govorim poeziju, čuvam kulturu", održava se u Priboju od 18. do 21. septembra. Svake godine studenti iz naše zemlje i regiona takmiče se u kazivanju poezije. Pobednik osvaja nagradu Povelja "Danilo Lazović" i novčani deo nagrade (1.000 evra), dar Opštine Priboj.

ATA images  Sloboda i Vuk

Stručni žiri čine prof. dr Radovan Knežević, Ljubinka Klarić, Miloš Janković, kao i Tatjana Bošković i Mirjana Bobić Mojsilović, koje su gošće festivala, te Dušan Svilar. Prve večeri gosti su Vuk Kostić i Sloboda Mićalović s predstavom "Dečje povrede", a Tanja će izvesti trećeg dana svoju "Uspomenu Sare Bernar".

printscreen YT  Za publiku izvodi predstave "Uspomenu Sare Bernar"


- Prošle godine smo obeležili značajan jubilej, deset godina od osnivanja festivala. Obećali smo da ćemo marljivo raditi kako bi festivalski program svake godine napredovao, a publika imala priliku da uživa u raznovrsnim umetničkim ostvarenjima iz naše zemlje i regiona.
U skladu s tim, imam zadovoljstvo da vas pozovem na jedanaesti po redu festival Dani Danila Lazovića, koji će se održati u Priboju od 18. do 21. septembra. S ponosom ističem da će naši sugrađani i gosti imati priliku da uživaju u izložbi, koncertima, dramskim minijaturama, monodramama i duodramama, kojima je, kao specifičnom pozorišnom izrazu, posvećen ovogodišnji festival. Dosad smo svake godine menjali krilaticu festivala. Poučeni desetogodišnjim iskustvom, željom da još snažnije popularizujemo poeziju i govorenje poezije, kao i sećanje na lik i delo Danila Lazovića, rešili smo da naš stalni moto glasi "Govorim poeziju, čuvam kulturu". Pozivam vas da prisustvujete programima i uživate u danima kulture, danima poezije, danila pozorišta i muzike - Danima Danila Lazovića. Vidimo se u Priboju, gradu poezije, na Limu - poručuje glumac Milorad Damjanović, direktor festival.

Beta  Na čelu festivala Milorad Damjanović


Dani Danila Lazovića su podržani od strane Ministarstva kulture Srbije, ali lokalnih vlasti.