Ako ste gadljivi, nemojte čitati ovaj tekst: Pogledajte u kojoj hrani obavezno ima dlaka!
Nekad je trebalo ceo dan da se napravi hleb, a danas samo četiri sata.
Da bi ovo postigli i popravili učinjenu štetu zbog brze pripreme, proizvođači koriste razne dodatke - regulatore kiselosti, poboljšivače ukusa, boje i sredstva za učvršćivanje testa i sprečavanje zgrudnjavanja, ali i jedan zanimljiv aditiv cistein koji se dobija iz - ljudske kose.
A kosu skupljaju gde, s podova kineskih frizerskih salona. Kosa se otapa u kiselini, nakon čega se l-cistein izoluje u hemijskom procesu, pakuje i šalje komercijalnim proizvođačima hleba.
Ako vam se ovo gadi, ili ste pak vegetarijanac ili vam vera brani konzumaciju delova ljudskog tela, onda ste u ozbiljnim problemima jer proizvođači ne moraju da označe l-cistein na etiketi proizvoda.
Ovaj aditiv koristi se kao smesa za tretiranje brašna, jer poboljšava elastičnost i kvalitet testa, a time i izgled konačnog proizvoda.
Zbog toga ga dodaju u hled, keks, peciva, kolače i brzo smrznute proizvode. Osim ljudske kose, drugi izvori l-cisteina uključuju kokošja i pačja perja, dlake životinja, rogovi krava i naftni nusproizvodi.
(PortalOko)
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega