Pre gotovo pet godina, nedaleko od Finske, ronioci su u olupini na dnu mora naišli na izuzetno stara pića - šampanjac i pivo. Naravno, okusili su ih

Ovaj članak je preuzet sa sajta National Geographic.

Međutim, naučnici su završili sa rigoroznim hemijskim analizama piva. Prilikom prvobitnog probanja, pivo je bilo toliko gorko da niko ne bi pretpostavio da je ikada bilo pravljeno da se pije. Međutim, tamo gde su naši "nosevi posrnuli", nastupile su mašine. Hemičari sa VTT Tehničkog istraživačkog centra u Finskoj pregledali su dve posebne boce otkrivenog piva, koje su nazvali A56 i C49. Pre nego što su krenuli sa testiranjima, oni su zabeležili sopstvene utiske vezane za miris piva, koji je bio krajnje neprijatan.

Mehurići gasa, verovatno CO2, formirali su se tokom uzorkovanja, proizvodeći meku penu. Oba piva su imala svetlozlatnu boju i bila zamućena. Mirisala su na autolizovani kvasac, dimetil-sulfid, bakelit, spaljenu gumu i prezreli sir sa notama fenola i sumpora.

Obe boce imale su mnogo više soli nego obično, što ukazuje da pivo bilo razblaženo morskom vodom. Pomoću savremenih hemijskih tehnika, naučnici su bili u stanju da izdvoje pojedinačna jedinjenja i njihovim ubrzanjem kroz električno polje, saznaju njihov molekularni sastav - drugim rečima, otkrivajući pravi karakter piva, lišen gorkog ukusa i soli.

A56 i C49 su ispala potpuno drugačija piva. C49 je imalo više hmelja i samim tim je bilo gorče. Analize jedinjenja poteklih od kvaca - u suštini ono što pivu daje voćne i biljne note - takođe otkrivaju da su ukusi ruža i slatkih jabuka visoki u A56. C49 je imao veću koncentraciju jedinjenja koji daju ukus zelenog čaja.

Neke razlike u ukusima mogu biti rezultat različitog načina pravljenja piva u XIX veku. Na primer, A56 je imao mnogo više jedinjenja pod nazivom furfural, što je verovatno rezultat zagrevanja mešavine iznad otvorenog plamena. Oba piva, čak i kada su bila sveža, bila su gorča od današnjih savremenih pića. Tek krajem XIX veka pivari su naučili kako da izbace iz piva bakterije koje proizvode kiseline. Sve do tog otkrića, skoro sva piva su bila gorka, uključujući A56 i C49.

Kada je olupina broda prvi put otkrivena, hemičari su počeli da analiziraju pivo kako bi otkrili recept po kom je ono pravljeno. Međutim, studija ne pominje da su otkrivene žive ćelije kvasca u pivu, što ceo poduhvat čini mnogo težim. S druge strane, ovo istraživanje je samo prvi korak u forenzičkoj rekonstrukciji ovih napitaka.

SA SAJTA NATIONAL GEOGRAPHIC PREPORUČUJEMO VAM JOŠ:

FENOMENALNO: Kako su ljudi širom sveta posmatrali pomračenje Sunca?

Kako oči dobijaju svoju boju?

Neočekivane reakcije na varvarstvo Islamske Države

NOVA TEORIJA: Gde je Atlantida?

Pomračenje Sunca: Beograd u senci Meseca