SAMO ZA HRABRE: Hrana koja nije za svakoga
Izgleda da se najveće poslastice koje bismo najradije izbegli u što širem krugu, uglavnom zbog mirisa, nalaze u skandinavskim zemljama i na jugu Azije.
Naravno, to ne znači da su aromatične poslastice zaobišle ostatak sveta pa tako u našoj galeriji možete pogledati gde se to nalazi najdegutantnija hrana mirisom i ukusom.
Ako imate osetljiv želudac, možda bi bilo dobro da zaobiđete ova jela.
Durian - Iako je voće obično izostavljeno iz spiska degutantnih jela, ova azijska poslastica je neobično ukusna, ali se njen miris upoređuje sa smradom raspadnutog smeća i kanalizacije.
Balut - specijalitet iz južne Azije definitivno nije za one slabijeg želuca i naviknute na tradicionalno pripremljena jaja. Gotovo potpuno razvijeni embrion patke rezervisan je samo za najznatiželjnije zapadnjake.
Hákarl - izgleda da skandinavske zemlje imaju opsesiju raspadnutim ribama. Još jedan njihov specijalitet je fermentirano meso morskih pasa koje ima vrlo zanimljiv okus, a pogotovo miris. No, može se jesti samo u takvom stanju jer inače postoji rizik od trovanja.
Kriadiljas - meksički specijalitet su testisi bika koji se mogu pripremiti na različite načine kako bi se naglasila njihova aroma. Naravno, dodatno naglašavanje činjenice da u ustima imate bikove testise nije potrebno.
Tepas - ribe ostavljene u zakopanim bačvama da fermentiraju nedelju dana specijalitet je i na Aljasci. Konzumiraju se zajedno s prethodno odstranjenom utrobom i glavom.
Pača - posebna poslastica za one koji vole da gledaju u oči svom obroku poslužuje se u Iraku i Egiptu gde se ovčje glave kuvaju u supi s ostatkom organa i poslužuju se obično s nogom, hlebom i krompirima.
"PONOSAN NA ČINJENICU DA U PREMIJERU ORBANU IMAMO ISKRENOG PRIJATELJA" Predsednik Vučić se oglasio iz Budimpešte posle sastanka s mađarskim premijerom (foto)