Američki tiktokeri pokrenuli su trend "balkanski doručak", mnogi prave svoje verzije, pa u ajvar umaču krastavac, a sada su počeli da kukaju zbog ubrzanog metabolizma.

Trend "balkanski doručak", koji su pokrenuli američki tiktokeri ima sve više pristalica.

"Namazi u obliku specijaliteta, koji se sastoje od feta sira, sirovog povrća, paradajza, hleba i možda čak i malo slanine i sosa od crvene paprike pod nazivom ajvar, zavladao je TikTokom, a bezbroj korisnika pokušava da kreira svoje verzije doručka iz jugoistočne Evrope"

Gurmani se ponosno hvale svojim verzijama pred kamerom, grickajući specijalitete i pozivaju druge da probaju te ukuse.

"To je u suštini samo tanjir pun različitih sastojaka i jednostavno ih pojedite sve zajedno", objasnila je tiktokerka Soogia u svom videu.

"Ovo bih 100 posto pojela ponovo, ali samo zato što je pranje posuđa bilo tako lako", pohvalila je druga, dok je neko dodao:

"Balkanci najbolje doručkuju".

nezdrav-dorucak-shutterstock-188434373.jpg
Shutterstock 

Ali, uskoro su se pojavile i primedbe. Neki korisnici kritikovali su kreatore balkanskog doručka kao neautentične ili su osudili Amerikance jer su "samo otkrili povrće" ili "ponovo otkrili da su zdravi".

U međuvremenu, neki gurmani su pretrpeli neočekivane posledice obroka bogatog vlaknima.

"Nakon što sam pojeo balkanski doručak prepun povrća, ceo dan ne prestajem da idem u toalet. Moje telo nije stvoreno za toliku količinu vlakana odjednom", požalio se tiktoker Rob u svome videu, pa dodao:

"Ne isprobavajte sve TikTok trendove, a da ih prvo ne istražite".

Nakon Robija, oglasila se i sertifikovana holistička nutricionistikinja, autor i osnivač časopisa "The Office Health", Džejm Mejtland.

Ona je za Deliš objasnila da u balkanskom doručku ima prilično puno vlakana koja bi mogla izazvati probleme s crevima.

"Vlakna vam mogu pomoći da se osećate siti i poboljšavaju varenje, ali takođe mogu da uzrokuju nadutost ili nelagodu u želucu, pogotovo ako niste navikli na to", rekla je Džejmi i dodala:

"Brzi prelaz s niskog na visok unos vlakana može pogubno da deluje na vaš želudac".

Ona je upozorila sve tiktokere da je paprike i krastavce najbolje oljuštiti i očistiti od semenki i da su suhomesnati proizvodi u trgovinama krcati šećerom, pa je najbolje koristiti domaće proizvode bez dodatnih šećera.

"Klonila bih se mesa lošeg kvaliteta", istakla je Džejmi.

"Generalno, ne bih preporučila ovo kao opciju doručka bogatog hranljivim materijama nijednom svom klijenatu", zaključila je ona.

(Kurir.rs/b92/M.F.)

 Bonus video:

instagram/ninasenicar Nina Seničar pravi doručak