Nakon što je podmetnuo požar u kući u Denveru jedan od trojice tinejdžera, koji su ubili pet članova senegalske porodice, uključujući bebu i malo dete, osuđen je na 40 godina zatvora.

Gevin Simor (19) dobio je maksimalnu moguću kaznu za drugostepenu optužbu za ubistvo nakon što su desetine ožalošćenih članova porodice govorile protiv tinejdžera ubice. On se, marta ove godine, izjasnio krivim za paljenje kuće usred noći u avgustu 2020. godine, ubivši Džibrila Diola (29), njegovu suprugu Ađu Diol (23) i njihovu ćerku Hatidžu Diol (1), zajedno sa Đibrilovom sestrom Hasanom Diol (25) i njenom šestomesečnom ćerkom Havom Baje.

gevin simor.jpg
Printscreen/Instagram/Murderfact 

"Čak i ako ubijete pet ovaca ili koza, trebalo bi da dobijete maksimalnu kaznu," rekao je Hanadi Diol, otac Džibrila i Hasana, sudu iz Senegala, preneo je Dever post.

"Govore da će ovoj osobi ovde dati samo 30 ili 40 godina zatvora. To samo znači da tamo nema pravde. Sude mu kao da ljudi koji su umrli nisu ljudska bića," dodao je ožalošćeno.

Simor je imao svega 16 godina kada je izvršio podli čin, za kojeg tužioci kažu da je podlegao nagovoru prijatelja Kevina Buija, koji je pogrešno mislio da neko ko mu je ukrao telefon živi u toj kući.

Prema rečima istražitelja, dvojica šesnaestogodišnjaka i Dilon Sibert, tada četrnaestogodišnjak, planirali su požar nedeljama, a isti su uspele da izbegnu samo tri osobe koje su u datom momentu skočile sa drugog sprata kuće.

Gevin Simor 4.jpg
Printscreen/Instagram/Murderfact 

Đibril Diol, jedna od žrtava, pokušao je da sprovede svoju ženu i jednogodišnju ćerku kroz plamen, spustivši se niz stepenice pre nego što su se srušile nedaleko od vrata i, nažalost, usmrtile. 

Već sledećeg jutra, preko vesti i na internetu, Simor je znao da su on i njegovi prijatelji ubili porodicu, a kao dokaz tome poslužila je i njegova internet istorija u kojoj su pronašli vesti i informacije o zatvorskoj kazni za ubistvo.

Istražiteljima je trebalo nekoliko meseci da pronađu tinejdžere, koji su identifikovani nakon što je policija dobila nalog za pretres "tražeći" od Gugla koji su nalozi pretražili adresu kuće u roku od 15 dana od požara.

"Ovo je daleko najgora, najbesmislenija istraga ubistva koju sam ikada istražio," rekao je detektiv Denverske policije Nil Bejker na sudu i dodao: "Ne mogu da se setim nijedne druge koja bi više zaslužila maksimalnu kaznu. Pet žrtava. Dve su bile bebe."

Gevin Simor 3.png
Printscreen/Instagram/Murderfact 

Simor je u januaru ove godine prihvatio sporazum o priznanju krivice koji je odredio raspon kazne između 16 i 40 godina. Takođe se na sudu izvinio zbog svoje uloge u požaru.

"Kada bih mogao da se vratim i sprečim sve ovo, uradio bih to. Ne prođe trenutak da ne osetim ekstremnu krivicu i kajanje zbog svojih postupaka. Članovima porodice i zajednici želim da kažem da mi je iskreno žao za svu štetu koju sam učinio."

Sibert, jedan od učesnika u podmetanju požara, imao je 17 godina kada je u februaru 2023. godine osuđen na tri godine maloletničkog pritvora i sedam godina državnog zatvorskog programa za mlade zatvorenike.

Bui se suočava sa više tačaka optužnice za ubistvo prvog stepena i sledeći put će se pojaviti pred sudom pred kraj godine. 

(Kurir.rs/J.M.)

 Bonus video:

TikTok/lifeinmotion08 Tata pokazao šta se desi kad detetu date knjigu