Roditelji iz Indije doživeli su veliku tragediju i morali da se suoče sa najvećim gubitkom koji može da zadesi čoveka - gubitak deteta. Naime, njihov sin tragično je skončao od ne-Hočkinsovog limfoma (rak krvi), a za života nije ostavio potomstvo, pa je njegovim roditeljima smrt sina pala još teže.

Međutim, oni su ipak došli na ideju kako da "dobiju" unuče zbog čega su se obratili sudu u Delhiju i zatražili pomoć u "borbi" sa bolnicom za semenu tečnost njihovog pokojnog sina. Ova borba trajala je četiri godine, a bitku su na kraju osvojili. 

"Nismo imali mnogo sreće, izgubili smo sina. Ali sud nam je dao veoma dragocen dar. Sada bismo mogli da vratimo našeg sina," rekla je majka Harbir Kaur, prenosi "BBC".

Roditelji, Kaur i Gurvinder Singh podneli su peticiju sudu nakon što je bolnica "Ganga Ram" u Delhiju, decembra 2020. godine, odbila da im omogući uzorak semene tečnosti njihovog pokojnog sina koji je primljen je u bolnicu na lečenje.

"Pre nego što je počeo sa hemoterapijom, bolnica mu je savetovala da čuva spermu jer bi lečenje moglo negativno da utiče na njen kvalitet," rekao je otac Gurvinder Sing i dodao da je njegov sin Prit pristao da zamrzne uzorak, ali je nažalost preminuo septembra iste godine. 

Nekoliko meseci kasnije par je zatražio uzorak od bolnice, ali nakon odbijanja uložili su žalbu uz reči da će, iako imaju 60 godina, dete odgajati kao svoje, kao i da će u slučaju njihove smrti brigu o detetu preuzeti jedna od njihove dve ćerke, koje su isto potvrdile i na sudu.  

Uzevši u obzir da u indijskom zakonu ne postoji zabrana posthumne reprodukcije ako je vlasnik sperme dao pristanak, sudija im je odobrila pravo na uzorak, što je pride opravdano Zakonom o hindu sukcesiji, prema kom su njegovi roditelji zakonski naslednici iste.

Roditelji su takođe rekli da razmišljaju da se odluče na surogat majčinstvo, kao i da je njihova rođaka pristala da im bude surogat majka, ali sa obzirom na to da je prema indijskom zakonu komercijalno surogat majčinstvo nezakonito, ostaje nam samo da vidimo da li su uspeli u svojoj nameri.

(Kurir.rs/J.M.)

 Bonus video:

Kurir TV SUROGAT MAJČINSTVO