BILO MU DOSADNO PA PRVOG DANA NA POSLU UNIŠTIO DELO OD 1.300.000 $: Napravio veliku štetu, kažu da je poludeo, totalni ŠOK! VIDEO

Profimedia

Čuvar ruske umetničke galerije optužen je da je žvrljao po slici iz sovjetskog doba za koju je bio odgovoran za čuvanje. Sve to je uspeo da uradi prvog dana na novom poslu.

Profimedia 
foto: Profimedia

Tokom posete Jeljcin centru u Jekaterinburgu u decembru, dva posetioca su primetila oči iscrtane hemijskom olovkom na delu Ane Leporskaje Tri figure. Avangardna slika sadrži tri apstraktne i obično figure bez očiju. Čuvar je u međuvremenu otpušten, a policija je pokrenula istragu.

Delo je naslikano između 1932. i 1934. godine, a osigurano je na 75 milona rubalja (1.300.000 dolara ili 740.000 funti)

Izvršni direktor Jeljcin centra Aleksandar Drozdov je u izjavi rekao da je čuvar zapošljen preko privatnog obezbeđenja. To je bio i njegov prvi dan na poslu, rekla je kustos izložbe Ana Rešetkina za ruski sajt ura.ru.

BILO MU DOSADNO PA PRVOG DANA NA POSLU UNIŠTIO DELO OD 1.300.000 $: Napravio veliku štetu, kažu da je poludeo, totalni ŠOK! VIDEO  Youtube

"Njegovi motivi su još uvek nepoznati, ali administracija veruje da je to bila neka vrsta pomračenja uma", rekla je ona. Dodala da je on crtao oči na slici jednom od brenidiranih olovaka Jeljcin centra i da je pritom oštetio jedan sloj boje.

Šteta je prvi put prijavljena policiji 20. decembra, ali je ministarstvo unutrašnjih poslova prvobitno odbilo da pokrene krivičnu istragu pošto je šteta procenjena kao "beznačajna". Ali ministarstvo kulture se kasnije žalilo kancelariji generalnog tužioca na odluku, a policija je prošle nedelje otvorila istragu. Ukoliko bude proglašen krivim, čuvar osumnjičen za zločin može se suočiti sa novčanom kaznom i zatvorom do tri meseca.

Slika je vraćena u Državnu Tretjakovsku galeriju u Moskvi, koja je pozajmila sliku Jeljcinskoj galeriji, na restauraciju dan nakon otkrića vandalizma. Procenjuje se da će restauracija koštati 250.000 rubalja (2.468 funti; 3.345 dolara). Od tada su postavljene zaštite preko ostalih dela na izložbi Jeljcin centra.

Leporskaja je bila sovjetska umetnica poznata po dizajniranju zgrada i izložbi, kao i slikanju. Njeni radovi se nalaze u raznim muzejima širom Rusije.

BILO MU DOSADNO PA PRVOG DANA NA POSLU UNIŠTIO DELO OD 1.300.000 $: Napravio veliku štetu, kažu da je poludeo, totalni ŠOK! VIDEO  Youtube

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

This browser does not support the video element.

GLUMAC ISPRIČAO VIC: Andrija Milošević nije oduševio trudnu devojku  Instagram