Dokumentarni film koji govori o usponu i padu SFRJ kroz istoriju „Avala filma“ Mile Turajlić oduševio publiku i kritičare u Parizu
undefined PUNI SALE: Tito stigao u francuske bioskope

Josip Broz Tito puni bioskope u Parizu.
Ostvarenje „Sinema komunisto“ od 18. septembra se prikazuje u Parizu, dok će od 9. oktobra imati priliku da ga pogleda i publika u bioskopima širom Francuske. Tamošnji mediji imaju samo reči hvale za delo Mile Turajlić. Publika u Parizu je oduševljena pričom u čijoj je glavnoj ulozi predsednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije Josip Broz Tito, a koja govori o usponu i padu zemlje kroz istoriju „Avala filma“, filmskog grada u beogradskom Košutnjaku.

Mila Turajlić je istakla da je zadovoljna zbog velikog uspeha koji je „Sinema komunisto“ postigao van granica Srbije.
- Starije generacije su zainteresovane za taj period. Mnogo ljudi zna za Tita, ali nisu znali za njegovu pasiju prema filmu. Nekima je šokantna činjenica da filmski grad propada. Zapanjeni su i pitaju mogu li nekako da pomognu, mladi imaju potrebu da raspravljaju o tome zašto je propala Jugoslavija jer je to njima potpuna nepoznanica - rekla je rediteljka.

Magazin Figaro je zapazio da „u svom fantastičnom, nagrađivanom dokumentarcu Mila Turajlić, pomoću arhive i svedočenja, oživljava vreme i mesta koja su sada napuštena“, prenosi Tanjug.

U listu Mond je zabeleženo da „Sinema komunisto“ prati razvoj jugoslovenskog filma, to jest umetnosti i kulture, koje su bile u neraskidivoj, organskoj vezi s političkom moći.

Politika i film

Film „Sinema komunisto“ nastao je 2010. godine, a premijerno je prikazan 29. januara 2011. u okviru festivala dokumentarnog filma „Sedam veličanstvenih“. U ostvarenju govore Bata Živojinović, Veljko Bulajić i još mnogi, a prikazani su i brojni Titovi susreti sa slavnim svetskim glumcima, kao i njegove posete snimanju filmova. Tu su i kadrovi iz više od 300 filmova snimljenih u SFRJ.