Njegove procene su sugestivne i bogato argumentovane, a u mnogobrojnim fragmentima mogu da se sagledaju i kao osoben vodič kroz bogate i nadasve sudbonosne trenutke istorijskog, ali i neistorijskog vremena, ocenio je žiri

BEOGRAD - Književnik Aleksandar Gatalica dobitnik je nagrade "Dejan Medaković" za 2013. godinu, za knjigu eseja "Pisac ne stanuje ovde", u izdanju Književne opštine Vršac, saopštila je danas izdavačka kuća "Prometej".

Jednoglasnu odluku o laureatu doneo je žiri u sastavu: Draško Ređep (predsednik), Jovan Ćirilov i Radovan Popović, na sednici održanoj 9. oktobra u Svečanoj sali Doma Vukove zadužbine.

U obrazloženju žirija istaknuto je "da je Aleksandar Gatalica autor izuzetne pronicljivosti koji je u ovoj knjizi promišljao poziciju pisca u današnjem vremenu, ali sa nužnim i dragocenim asocijacijama na davne dane književnosti".

"Njegove procene su sugestivne i bogato argumentovane, a u mnogobrojnim fragmentima mogu da se sagledaju i kao osoben vodič kroz bogate i nadasve sudbonosne trenutke istorijskog, ali i neistorijskog vremena", ocenio je žiri.

Aktuelan bez premca, Gatalica je napisao dramatičnu knjigu o piscu kao beskućniku, počiniocu greha, ukletom biću, dvojništvu samom, mistifikatoru, hodočasniku i velikom šetaču, stoji u obrazloženju.

Izdavačka kuća "Prometej" je u znak trajnog sećanja i visoke mere poštovanja prema Dejanu Medakoviću (1922-2008), istoričaru umetnosti, memoaristi, pesniku, hroničaru i prozaiku, osnovala nagradu koja se svake godine dodeljuje za knjigu ili spis "posvećen našem nezaboravu".

Medaković je bio reprezentativni autor kuće "Prometej", a nagrada se dodeljuje za "čitavo jezičko područje srpskog jezika u tekućoj godini, od 1. oktobra jedne, do 1. oktobra naredne godine".

Nagrada "Dejan Medaković" dodeljuje se od 2009. godine i sastoji se od diplome, divot izdanja jedne od Medakovićevih knjiga, kao i zlatnika sa likom autora Efemerisa, jedinstvene sage o srpskom građanstvu severa.

Dosadašnji dobitnici tog priznanja su Momo Kapor, Miodrag B. Protić, Mirko Demić, Vasilije Krestić i Radivoj Stokanov.

Nagrada se, po pravilu, uručuje u januaru na dan osnivanja izdavačke kuće "Prometej".