Ministar kulture je javnu raspravu zakazao u petak, 25. oktobra u 12 sati u prostorijama Narodne biblioteke Srbije

BEOGRAD - Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac zahvalio je grupi književnih stvaralaca za inicijativu i konkretne predloge za redefinisanje stanja u oblasti književnosti, smatrajući da je ta vrsta konstruktivnog prilaza najbolji način da se kulturna javnost uključi u rešavanje nagomilanih problema u oblasti kulture.

Ministar je uveren da je ta vrsta poziva na raspravu najbolji način za unapređenje uslova rada institucija kulture i književnih stvaralaca, koji bi mogao da posluži kao dobar primer i u drugim oblastima kulture, navedeno je u saopštenju Ministarstva kulture i informisanja.

Nalazeći da u otvorenom pismu književnih stvaralaca ima izvanrednih i primenjivih ideja koje bi mogle unaprediti uslove rada, ne samo u toj već i u drugim oblastima, ministar Tasovac je pozvao potpisnike pisma na javnu raspravu o idejama koje su mu predložili.

Na raspravu koja će se održati u prostorijama Narodne biblioteke Srbije u petak, 25. oktobra u 12 sati, Tasovac poziva kao aktivne posmatrače i predstavnike stručne javnosti, kako bi se sami upoznali sa ovim modelom rešenja problema.

Istovremeno, kako je navedeno, ministar poziva i medije da prate sastanak predstavnika ministarstva sa grupom književnih stvaralaca.

Predlozi u inicijativi koju je potpisalo 36 pisaca, urednika i književnih kritičara, odnose se na formiranje komisije koja bi piscima dodeljivala stipendije za nesmetan rad u vrednosti od 60.000 dinara na mesečnom nivou, rešavanje problema otkupa knjiga za javne biblioteke, izdavanje časopisa, podršku izdavaštvu i književnim manifestacijama i na osnaživanje književnog stvaralaštva za decu i mlade.

"Naš krajnji cilj je redefinisanje stanja na književnoj sceni, u oblasti umetničkog stvaralaštva koja je u velikoj meri institucionalno zapuštena. Literatura ne zahteva prevelika novčana ulaganja, a može mnogo da pomogne proklamovanim ciljevima prezentacije ovdašnje kulture u evropskim i svetskim razmerama", navedeno je u saopštenju pisaca dostavljenom medijima.