Na početku manifestacije, koja će trajati do 10. avgusta, izveden komad „Kanjoš Macedonović“ Narodnog pozorišta iz Beograda

Kroz prohladnu budvansku noć prolamali su se aplauzi upućeni glumcima Narodnog pozorišta iz Beograda koji su sinoć, na otvaranju 28. Grad teatra Budva, izveli dramu „Kanjoš Macedonović“.

Na najznačajnijem festivalu u Crnoj Gori, koji će trajati do 10. avgusta, biće ukupno 65 programa. Centralni događaj manifestacije biće izvođenje komada s pevanjem „Amadeus“ kazališta Gavela iz Zagreba, u režiji Dore Ruždjak Podolski.

U novom čitanju „Kanjoša Macedonovića“ dramaturga Boža Koprivice, u režiji Vide Ognjenović, publika je čula priču o stidu i ponosu, kukavičluku i licemerju, junacima i robovima, o ljubavi, odbrani umetnosti i umetnika, odbrani prijateljstva. Igor Đorđević zablistao je kao Kanjoš, koga je prvi igrao Žarko Laušević krajem osamdesetih. U ansamblu su još Predrag Ejdus, koji igra Dužda Mafioza, Branislav Lečić kao Furlan, dok Zorana Bećić, supruga glavnog glumca u stvarnom životu, pokušava da ga zavede na sceni.
- Nismo mi radili rimejk predstave od pre dvadesetak godina. Ovoga puta htela sam da napravim vrlo oštru i gorku dramu, o tome kako je mala sredina dvolična i opaka - izjavila je Vida Ognjenović.

Na festivalu će premijerno biti odigrane Čehovljeve „Tri sestre“, „Don Žuan“, plesna predstava u koreografiji Maše Kolar, i „Prokleta avlija“ Iva Andrića, komad između baleta i koreodrame, koji je uradio Nebojša Bradić s Nacionalnom fondacijom za igru Aje Jung.

Publika će moći da vidi i predstave Saše Anočića, Dina Mustafića, Kokana Mladenovića, Olivera Frljića i drugih, dok će Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada gostovati sa tri projekta - predstavom „Sluga dvaju gospodara“, operom „Seviljski berberin“ i baletom „Šampanjac i jagode“.
Na Trgu pesnika govoriće Biljana Srbljanović, Nikola Malović, Amir Or, Goran Gocić...

Partneri u životu i na sceni... Igor Đorđević i Zorana Bećić