Bilo da ne jedete jaja, nemate ih pri ruci ili postite, a neophodna su vam za pripremu jela, pogledajte kako da ih zamenite

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Jaja je obično teško zameniti u receptima, posebno desertima, ali ne i nemoguće. Neke zamene nisu idealne, jer se menja ukus i tekstura, ali većina ih je sasvim odgovarajuća.

Što je manje jaja u receptu navedeno, to ih je lakše zameniti, a da to ne utiče mnogo na ukus i teksturu.

Koja je glavna uloga jaja u kolačima? Da učine poslastice laganim i izdašnim, povezuju sastojke (posebno u keksićima i mafinima) i daju vlažnost. Postoji više različitih zamena za jaja, ali ne odgovaraju sva svim receptima. A kada, recimo, pravite palačinke i slična jela, jaja i nisu toliko bitna. Možete ih izbaciti, ali ipak u smesu dodajte malo više mleka, voćnog soka ili vode zbog vlažnosti. Takođe, možete umesto jaja ubaciti pola banane, izgnječene ili jednu do dve kašike pirea od jabuka. Iste zamene možete upotrebiti prilikom pripreme mafina, ali u recept dodajte pola kašičice praška za pecivo više nego što je navedeno.

Osnovne zamene:
1 jaje = 1 manja banana (ili pola veće)
1 jaje = 2 pune kašike krompirovog skroba
1 jaje = 28 g pirea od jabuka
1 jaje = 1 kašika sojinog brašna i 1 kašika vode
1 jaje = 1 kašika mlevenih semenki lana i 2-3 kašike tople vode
1 jaje = 2 kašike sirćeta rastvorenog u pola šolje vode
1 jaje = 1/4 šolje voćnog pirea i 1/2 kašičice praška za pecivo

Slana jela

Ako pravite musaku, čufte, pljeskavice, peciva ili neka predjela jaja u ovim receptima možete zameniti kukuruznim ili krompirovim skrobom, brašnom od celovitog zrna, prezlama, napravljenim krompir pireom ili pire krompirom u prahu. Dve do tri kašike navedenih sastojaka mogu zameniti jedno jaje.

Kako upotrebiti mlevene semenke lana

Ako imate mleveni lan i njega možete iskorititi kao zamenu. Pomešajte mlevene semenke lana sa kipućom vodom – 1 kašika lana na 3 kašike vode. Ostavite da odstoji 10 minuta i onda dodajte u recept umesto jajeta.Izvor: Lifepress Magazin http://lifepressmagazin.com/kulinarstvo-2/skola-2/zamene-za-jaja-u-receptima/

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Kako da testo brže naraste

Koja je razlika između praška za pecivo i sode bikarbone?

6 situacija u kojima ne treba koristiti sodu bikarbonu

Za savršena peciva: Kako se pravilno koristi svež kvasac

Napravite testo za picu za 10 minuta