Ulje u kome se pržilo meso može vam poslužiti kao osnova za pripremu savršenog sosa

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Podignite pripremu običnog prženog mesa na viši nivo tako što ćete iskoristi ulje u kome ste pržili meso i napraviti savršen sos.

Ispržite željeno meso u tiganju. Kada je meso gotovo, izvadite ga i odložite na tanjir. Ako u tiganju nije ostalo ulja, dodajte sasvim malo, a zatim stavite i iseckan crni luk i pržite kratko. Pred kraj prženja dodajte i sitno iseckan beli luk.

Postepeno dodajte malo vina i bujona (bistre supe) po želji. Varjačom sve lepo mešajte, smanjite temperaturu i kuvajte dok se sos ne zgusne a tečnost smanji za pola. Na kraju po želji možete dodati limunov sok ili kapar. Sklonite sos s ringle i dodajte mu kašiku hladnog putera, a zatim promešajte. Kada se puter istopi i dobijete gust sos, prelijte ga preko prženog mesa ili u njega stavite meso. Možete dodati i malo svežih začina.

Za pripremu sosa za piletinu, pored crnog luka, belog luka i vina, dodajte i majčinu dušicu i maslinovo ulje. Uz svinjsko meso odlično ide žalfija, senf i sirće.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Kako da pečeno meso uvek bude mekano i sočno

Marinada za piletinu ili govedinu

8 pravila za dobar roštilj

Kako da napravite bešamel sos

Originalni bolonjeze sos