Sirov, iseckan, smrvljen ili u prahu - da li beli luk promenom oblika gubi svoja hranljiva svojstva? Evo odgovora

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa

Beli luk jelima daje odličnu aromu, a našem organizmu pruža mnoge lekovite materije.Ukoliko vam smeta sirov beli luk, možete dodati iseckan u jelo dok se još kuva. Najbolje je da ga dodate pred kraj kuvanja kako bi zadržao maksimalnu količinu ukusa.

Alicin predstavlja jedno od najdragocenijih jedinjenja sumpora belog luka i doprinosi njegovim zdravstvenim prednostima. Ova materija zadržava svoja svojstva od 2 do 16 sati na sobnoj temperaturi kada je prisutan u pročišćenom (izvađenom) obliku. Na kraju krajeva, alicin je taj koji je zaslužan za prepoznatljiv miris belog luka.

Iz tog razloga beli luk u prahu, ili u granulama nisu tipično pouzdan izvor ove važne hranljive materije. Ali kada je još uvek unutar belog luka, alicin će ostati održiv 2 dana. Zbog toga se ne preporučuje iseckan ili mleveni beli luk u tegli, jer će se alicin verovatno izgubiti tokom skladištenja ili ubrzo nakon otvaranja tegle.

SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:

Zbog čega je dobro jesti beli luk na prazan stomak

Očistite čenove belog luka uz pomoć mikrotalasne (VIDEO)

Čudotvorna japanska terapija vodom

Svemoćno sirće - 10 neuobičajenih namena

15 trikova za čišćenje sodom bikarbonom