Zašto je dobro da jela začinimo baš origanom
Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa
Origano je začin koji se već hiljadama godina koristi u kulinarstvu, ali je imao i medicinsku primenu. Njegov naziv potiče od grčkih reči oros, što znači planina i ganos, što znači radost.
Pored toga što hrani daje specifičnu aromu, origano ima i brojna lekovita svojstva.
Origano se koristi u lečenju respiratornih oboljenja, menstrualnih grčeva i problema s urinarnim traktom. Ovaj začin prepoznatljivog mirisa sadrži vlakna, gvožđe, mangan, vitamin E i K, kalcijum, omega masne kiseline...
Bogat antioksidansima, origano štiti ćelije od oštećenja i pomaže organizmu da se zaštiti od infekcija.Brojne naučne studije su dokazale antibakterijska svojstva origana, a njegova antimikrobna svojstva potiču od supstance karvakol.Naučnici s Univerziteta u Bonu su utvrdili da se u origanu nalazi supstanca beta-kariofilin koji deluje preventivno na osteoporozu i arterosklerozu.
Naučne studije su takođe pokazale da origano može biti koristan u tretmanu sledećih zdravstvenih problema: prehlade, bolova u mišićima, akni, peruti, bronhitisa, nadutosti, zubobolje, alergija...
SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:
10 razloga da češće jedete šargarepu
Praktične primene čajeva - menta za nadutost, a lipa za temperaturu
Čudotvorni bosiljak - prirodni antibiotik koji jača imunitet
Pročistite krv napitkom od belog luka
Razlozi zbog kojih je sok od cvekle toliko zdrav
"MI NEĆEMO KAO AMERIKANCI DA UPADAMO NA UNIVERZITETE!" Vučić: Jedino mi je žao studenata koji žele da uče! (VIDEO)