DA LI ZNATE ŠTA PIJETE: Ovo će vam promeniti mišljenje o vašem omiljenom piću!
Pivo
Najmanje su verovatnoće da ćete imati mamurluk posle piva. Ovo piće sadrži nizak procenat alkohola, izmedju 3 i 6 odsto. Takođe sadrži žitarice koje usporavaju dolazak alkohola u krvotok. Pivo sadrži i više vode za razliku od žestokih pića i vina, što daje vašem telu više vremena da ga preradi.
Belo vino
Belo vino sadrži između 10 i 11 odsto alkohola. Ovo piće podiže nivo kiseline u stomaku više od ostalih pića, što može da dovede do toga da vam bude loše. Takođe sadrži i sulfite koji sprečavaju razvoj stomačnih baterija. U digestivnom sistemu, oni prave sumpor dioksid koji dovodi do glavobolje. Kod astmatičara, česti su i problemi sa disanjem.
Šampanjac i penušava vina
Ova dva pića s prave skoro na isti način kao vino, a razlika je u tome što se dodaje još kvasca i ponovo fermentiše u boci, što pravi balončiće ugljen dioksida. Dodatna fermentacija povećava procenat aklohola na 12 odsto, a balončići ubrzavaju absorpciju alkohola.
Vodka
Ovo žestoko piće pravi se fermentisanjem raznih žitarica, ali čak i krompira. Posle toga se filtrira mnogo puta dok ne postane čisto koliko god je to moguće. Britanska medicinska organizacija je došla do zaključka da vodka ne izaziva mamurluk koliko i druga pića. Višestruko filtriranje daje joj čistoću, i sadrži posebne elemente za koje je organizmu potrebno više vremena da preradi.
Džin
Kao i vodka, džin je providno žestoko piće, ali sadrži jedan dodatan sastojak koji vas može ostaviti sa glavoboljom. Koji god alkohol da pijete, glavni simptom mamurluka je žeđ. Do ove pojave dolazi zato što sav alkohol blokira hormon vasopresin, koji bubrezima daje "naredbu" da zadržava vodu i zbog toga se češće mokri. Kad je džin u pitanju, dehidratacija je jača zato što mu aromu daju bobice kleke koje se ponašaju kao dijaretik i teraju organizam da se dodatno rešava vode.
Crveno vino
Crveno vino sadrži veći procenat alkohola od ostalih vina, zato što se grožđe bere kasnije, kada više sazri. Pri fermentaciji nastaje metanol. Jetra prerađuje prvo etanol, ali pošto mora da razloži i metanol, to dovodi do toga da će vaš mamurluk možda trajati nekoliko sati duže.
Brendi
Sa ovom vrstom pića, mamurluk je zagarantovan. Sadrži 40 odsto alkohola i čuva se godinama u drvenim buradima da bi poprimio specifičan ukus. Jetri je mnogo vremena potrebno da preradi brendi, što je stariji, veća je šteta. U poređenju sa rumom, viskijem i džinom, brendi je definitivno najgori što se tiče mamurluka.
Viski
Švedske studije pokazale su da ljudi koji piju žestoka pića srodna viskiju, imaju najbržu reakciju i najveći procenat alkohola u krvi. Alkohol se u krvi može pronaći već sat vremena nakon konzumiranja prve čašice. Istraživanja BMA pokazala su da su verovatnoće dva puta veće da dođe do mamurluka, ako se poredi ista količina konzumiranog viskija i vodke.
"INTERES ZA VRAĆANJE U SRBIJU SVE VEĆI" Predsednik Vučić: Oko Božića plan za povratak ljudi iz dijaspore