NOVI SPECIJALITET: Špagete sad prave od kanabisa!
LONDON - Svaki Italijan će vam reći da je pasta zdrava i da čini da se dobro osećate. Ali, da li to važi i za špagete od kanabisa? Italijanski proizvođači, učesnici sajma hrane koji se ove nedelje održava u Londonu, kažu da njihovi rezanaci, ulje i hleb od konoplja neće omamiti onog ko ih bude jeo već će mu pružiti zdravu, ukusnu alternativu tradicionalnim proizvodima od žitarica.
"Ovde je reč o pravoj organskoj hrani", tvrdi Marcio Fjore, 30-godišnji poljoprivrednik koji na svom imanju na jugu Italije proizvodi ulje i brašno od konoplja.
"Konoplje ne zahteva upotrebu ni pesticida, ni đubriva, već samo umerenu količinu vode", objašnjava on. Konoplje se najčešće dovodi u vezu sa psihoaktivnim dejstvima marihuane, ali pojedine vrste ove biljke mogu se uzgajati u prehrambene svrhe.
Visoko rastuće vrste konoplja, koje sadrže neznatnu količinu psihoaktivne materije tetrahidrokanabinol (THC), već dugo se uzgajaju za proizvodnju hrane i drugih proizvoda. Italija je na ove biljke ukinula zabranu 1998.
"Moje zasade redovno kontroliše italijanska policija kako bi se uverila da je THC u dozvoljenim granicama", navodi Fjore, jedan od 200 italijanskih proizvođača koji izlažu svoje proizvode u Londonu.
Fjore je pored degustacije špageta od kanabisa posetiocima ponudio da probaju i keks i ulje od konoplja, koje ima jači, orašast miris. Semenke konoplja su jedan od najbogatijih izvora biljnih proteina, sa visokom koncentracijom omega masnih kiselina.
NIMALO SE NISMO UPLAŠILI SILEDŽIJA, NE DAMO IM SRBIJU! Vučić se obratio građanima: Srbiju im nećemo dati nizašta na svetu, jer Srbiju volimo više od svega