Scenarista kaže da je likove poput Šurde i Šojića sreo u ovom delu Srbije, ali i pronašao glumce Špica, Đošu i vidovnjaka Grišu

Amaterska pozorišna trupa iz Vlasotinca postoji više od 80 godina, a u publici na njihovim premijerama redovan je gost pisac i scenarista Siniša Pavić u pratnji supruge Ljiljane.

Bračni par Pavić u varošici na jugu Srbije pronašao je inspiraciju, glumce i likove za svoje serije „Bela lađa“, „Porodično blago“, „Vruć vetar“ i druge.

Teatar će preživeti

- Volim da gledam amaterska pozorišta jer nigde glumci ne igraju sa toliko volje i strasti kao što rade amateri. Oni igraju samo zbog želje da ispolje svoju kreativnosti bez materijalne naknade. Pozorište u Vlasotincu postoji 80 godina i živi na nekakvoj vrsti dobrovoljnog i entuzijastičkog rada. Pozorište u Srbiji je preživelo sve nevolje, siromaštvo i nerazumevanje društva, koje ga je volelo, ali nije cenilo, samo zahvaljujući neuništivosti putujućih amaterskih društava - kaže Pavić.

Pisca smo zatekli na premijeri novog komada „Četiri musketara“.
- Pozorišna trupa u Vlasotincu mi je bila inspiracija za seriju „Ono naše što nekad bejaše“. Odlazim na svaku predstavu i uživam u amaterizmu. Njih godinama vodi advokat Slobodan Davinić, kome je ovo, posle advokature, drugi životni poziv. Za one koji ne znaju, iz ove kuće su na televiziju stigli Predrag Smiljković Špic i Bogoljub Mitić Đoša, kao i doktor Slobodan Davinić kao Griša, Roskin partner u „Beloj lađi“ - objašnjava Pavić.
Uigrani... Komedija „Četiri musketara“ nasmejaće vas do suza

Zvezda Velja Kalemar

U novoj komediji „Četiri musketara“ jednu od uloga tumači i Velimir Conić, u Vlasotincu poznatiji kao Velja Kalemar, koji je član amaterskog pozorišta koje radi pri kulturno-umetničkom društvu „Siniša Janjić“ od 17. godine, a danas ima punih 85.
- Svaka predstava za mene je posebna priča. Od Bate Živojinovića sam naučio da svaku novu ulogu prihvatim kao novi izazov - priča Velja, koji je posle Vlaste Velisavljevića najstariji aktivni glumac u Srbiji.

Glumci čitaju Kurir
TOMA NIKOLIĆ U PREDSTAVI

Za komediju „Četiri musketara“ reditelja Zorana Davinića uveliko se traži karta više i već je rasprodato pet narednih izvođenja. U predstavi akteri čitaju Kurir, a na premijeri je kao deo skeča poslužila naslovna strana s predsednikom Tomislavom Nikolićem.