DRŽAVA MORA DA REŠI PITANJE LEGATA BATE ŽIVOJINOVIĆ: Sarajevo Valteru diže muzej, a rodna Koraćica čeka više od dve godine
Foto: Vladimir Šporčić

Miljko Živojinović za Kurir

DRŽAVA MORA DA REŠI PITANJE LEGATA BATE ŽIVOJINOVIĆ: Sarajevo Valteru diže muzej, a rodna Koraćica čeka više od dve godine

Pop kultura -

Iz Sarajeva stiže lepe vesti - naredne godine biće podignut muzej "Valter brani Sarajevo" u slavu velikog Bate Živojinovića, ali sramotno je što njegova zemlja i rodna Koraćica nisu u stanju da već više od dve godine od njegove smrti reše pitanje legata.

Batin sin Miljko Živojinović za Kurir kaže da ne može da veruje da se nakon toliko vremena stvar nije pomerila s mrtve tačke.

"Prošlo je više od dve i po godine od tatine smrti. To ne može da bude samo opštinski projekat Mladenovca. Da li će Republika Srbija da stane iza toga, nije pitanje za porodicu Živojinović", poručuje Miljko.

foto: Zoraa Jevtic

"Potez Sarajlija pokazuje kako bi svako društvo trebalo da se odnosi prema svojim kulturološkim vrednostima. To je poštovanje svoje umetnicke prošlosti, ali i podstrek i inspiracija budućim generacijama umetnika. Uspeh tog filma pokazuje da i male kinematografije mogu da ostave trag u večnosti na globalnom planu. U najmanju ruku je reči, da je tužno, da samo naše društvo nema snage, ni volje da sačuva svoje umetničke vrednosti. Kako će nas drugi poštovati ako sami sebe ne poštujemo", pita se sin legendarnog Valtera.

foto: PrintScreen

Inicijativa za izgradnju legata stigla je na razmatranje u Vladu Srbije još prošlog avgusta kako bi se i država uključila i pomogla izgradnju projekta. Parcela za podizanje legata Velimira Bate Živojinovića u Koraćici određena je u blizini osnovne škole, ali izgradnju koči birokratija. Opštinske vlasti moraju da promene namenu zemljišta s države na mesnu zajednicu, što traje više od godinu i po dana.

Kontaktirali smo sa opštinom Mladenovac kako bismo proverili zbog čega se toliko odlaže ovo pitanje, a oni su nam odgovorili da je projekat u pripremi i da ne žele da komentarišu dok se predlog ne bude razmotrio 5. decembra na skupštini.

U Batinu slavu i za trajno sećanje na njegov stvaralački opus i podizanje legata inicijativu su pokrenuli Radoslav Zelenović, dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke, Nenad Janković (Nele Karajlić) i Dragovan Ignjatović iz Koraćice.

Lula i Bata
Lula i Bata

Deo umetničke zaostavštine Velimira Živojinovića već se nalazi u Kinoteci, a Lula Živojinović je za muzej u Koraćici odlučila da pokloni mnogo ličnih stvari i fotografija.

Kurir/ Ljubomir Radanov, Foto: Vladimir Šporčić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track