ČAST SRPSKOG FILMA BRANE ŠAVOVI: Počinje Berlinski filmski festival
Foto: Promo, promo FCS

glamur

ČAST SRPSKOG FILMA BRANE ŠAVOVI: Počinje Berlinski filmski festival

Pop kultura -

Berlinski filmski festival, 69. po redu, počinje večeras projekcijom filma "The Kindness of Strangers" danske rediteljke Lone Šerfig.

Do 17. februara biće prikazano 300 filmova u nekoliko programskih celina, a čast srpske kinematografije brane filmovi "Šavovi" i "Bio sam kod kuće", koji će se boriti za Zlatnog medveda.

Među 17 filmova u zvaničnoj selekciji sedam su režirale žene kao što je "Gospodin Džouns" Poljakinje Agnješke Holand ili "Elisa i Marčela" Špankinje Izabel Koišet.

Žilijet Binoš
Žilijet Binošfoto: EPA / Hayoung Jeon

Žirijem će predsedavati Francuskinja Žilijet Binoš, a među zvezdama koje se očekuju na berlinskom crvenom tepihu, između ostalih, nalaze se Katrin Denev, koja igra u filmu "L'adieu a la nuit" Andrea Tešinea, Dajan Kruger iz "The Operative" Juvala Adlera i Britanac Kristijan Bejl iz "Čoveka iz senke" Adama Mekeja. Sva ova ostvarenja su u zvaničnoj selekciji.

Film "Bio sam kod kuće" sa Angele Šenelek radio je srpski snimatelj Ivan Marković, uz pratnju koproducenta Nataše Damjanović i Vladimira Vidića. Filmski centar Srbije podržao je program sa pet miliona dinara, a radnja filma počinje nestankom trinaestogodišnjeg učenika iz škole.

foto: Damir Dervišagić

Najviše se očekuje od "Šavova" Miše Terzića, koji se takmiči u selekciji "Panorama". Producent ovog ostvarenja je glumac Uliks Fehmiu, a film se bavi veoma teškom ali značajnom temom - krađom beba iz porodilišta. Scenario potpisuje Elma Tataragić, a priča je zasnovana na ispovesti jedne krojačice iz Beograda koja veruje da joj je dete oteto pre 20 godina. Film je jedini izabran iz regiona za ovogodišnji Berlinale. Glavnu ulogu tumači Snežana Bogdanović, a snažan ženski ansambl upotpunjuju i Vesna Trivalić, Jelena Stupljanin, Ksenija Marinković, Jovana Stojiljković i Dragana Varagić.

Zvezda u usponu: Milan Marić nova nada Evrope

Mladi srpski glumac Milan Marić takmičio se prošle godine na Berlinalu s ruskim filmom "Dovlatov", na ovogodišnjem je izabran da bude deo postave "Zvezde u usponu". On će boraviti od 8. do 11. februara u Berlinu u sklopu industrijskog dela filmskog festivala u Berlinu, gde će, uz Marića, agentima i producentima biti predstavljeno još devet izabranih mladih glumačkih snaga u usponu iz raznih krajeva Evrope.

Kurir/ Foto: FCS promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track