Pisac je nagrađen za zbirku eseja „Značenje džokera“ i imao je osam glasova više od drugoplasiranog

Jedna od najuglednijih književnih nagrada „Meša Selimović“ pripala je za 2019. godinu Vladimiru Pištalu za knjigu eseja „Značenje džokera“ u izdanju „Agore“. Odluku o pobedniku doneo je žiri Večernjih novosti sastavljen od 60 istaknutih teoretičara, književnih kritičara i istoričara, a saopštio ju je novinar Dragan Bogutović, koji je sa Ognjenom Lakićevićem osnivač ovog priznanja.

- Još jednom se pokazalo da je način žiriranja za „Mešu“ ne samo jedinstven i po broju učesnika najveći u regionu već i da predstavlja svojevrstan i maksimalno demokratski kulturni ritual u kome je mogućnost štimovanja rezultata svedena na minimum - istakao je Bogutović.

vladimir-pistalo-ivo-andric-roman-nobelovac-knjizevnik.jpg
Dragana Udovičić 
Ilustracijafoto: Dragana Udovičić

Nagradu je Pištalova knjiga dobila ubedljivo, sa 19 glasova, dok su se na drugom mestu sa 11 glasova našle dve knjige - „Zanatski dom“ Đorđa Sladoja i „Identitet srpske književnosti“ Nenada Nikolića. Na trećem mestu sa 10 glasova našla se knjiga Igora Marojevića „Roman o pijanstvima“.

Nagradu „Meša Selimović“ čine skulptura sa likom velikog pisca, povelja i novčani iznos i biće uručena sledećeg meseca na posebnoj svečanosti. Vladimir Pištalo živi u Americi, gde predaje svetsku i američku istoriju na Univerzitetu u Vusteru, Masačusets. Na vest da je dobio nagradu „Meša Selimović“, koja se dodeljuje samo jednom, poslao je pismo iz Amerike, u kome je zahvalio što je dobio priznanje koje nosi ime tako voljenog pisca.

(Kurir.rs)