Voli istoriju i epohu Glumac otkriva da će u novom filmu Zdravka Šotre tumačiti lik osnivača Jugoslavije i jednog od najvećih vladara u našoj istoriji

Ljubomir Bulajić ovih dana vreme provodi s knjigom jer uči francuski jezik i izučava život Aleksandra Karađorđevića.

Glumac Beogradskog dramskog pozorišta igraće kralja i osnivača Jugoslavije u novom filmu Zdravka Šotre, a od jeseni pratićemo i nastavak serije „Državni službenik“, u kojoj Ljuba, kako voli da ga zovu, igra svog imenjaka, operativca BIA. - Volim istoriju i uživam da snimam epohu, a Aleksandar Karađorđević je jedan od naših najvećih vladara u istoriji. Ljudi ne znaju da je ta kraljevina i država kojom je on upravljao bila veća od Srbije za vreme cara Dušana. Snimanje je trebalo da počne u martu, ali noć pred prvi snimajući dan objavljeno je da je uvedeno vanredno stanje - kaže Bulajić.

foto01-profimedia-profimedia.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Da li vas je ovo poremetilo?

- Nije. To je bilo jedino logično rešenje. Bolje što je sve stalo. Samo sada treba pametno iskoristiti slobodno vreme. Siguran sam da će se snimanje nastaviti. Spremam ulogu. Učim i francuski jezik.

Šta će biti u fokusu priče?

- Film i serija se rade uz podršku Francuza, po romanu Vuka Draškovića, a obuhvataju period od 1918. do 1934. godine i atentata na kralja Aleksandra.

Da li vam je jezik najteže da savladate?

- Nije francuski najteži, već najobimniji deo posla. Najteže je ući u cipele i kožu vladara, jer nisam dosad imao prilike da tumačim takvu istorijsku ličnost.

Nisu vas u medijima pominjali kao moguć izbor za tu ulogu. Kada ste vi saznali da ćete igrati kralja?

- Šotra je i meni tek nedavno saopštio da me planira za glavnu ulogu.

Da li ste upoznali Vuka Draškovića?

- Nisam upoznao njega, ali sam pročitao njegov sjajni roman. Čitam i druge knjige koje govore o stvaranju Jugoslavije i samom atentatu.

Koliko je Šotra zaslužan što ste napravili veliku karijeru?

- Meni imponuje što mi on svaki put da ulogu kad nešto novo radi. Počeo sam 2010. godine u seriji „Nepobedivo srce“ i Šotra je velikim delom zaslužan za ono što sam ja danas kao glumac. Prvi mi je dao veću ulogu i izbacio me iz mora neafirmisanih glumaca.

Završili ste nedavno i snimanje serije „Državni službenik 2“. Gde je Ljuba u odnosu na prvi deo?

- Uspeli smo da završimo snimanje i publika će moći uskoro da gleda nove epizode. Ljuba je tamo gde ste ga zatekli na kraju prve sezone. Meni je „Državni službenik“ najdraži projekat. Kroz tu ulogu sam ispunio svoje dečačke snove. Kada sam bio klinac, sanjao sam da nosim pištolj i značku i da radim za službu. S druge strane, glumci u Srbiji nemaju mnogo prilike da snimaju akcione scene kakve smo mi imali u prvoj sezoni, a biće ih i u nastavku. Lepo je imati i takvu ulogu u svojoj biografiji.

Nagrađeni ste i kao glumac u BDP za ulogu u predstavi „Plastelin“.

- Bio je to težak i dug proces. Predstavu smo spremali sedam meseci. U tom komadu jedino je i mogla da se dodeli nagrada za kolektivnu igru. Srećan sam zbog nagrade.

Razdvojen od devojke Jana se bori sama u Minhenu

Razdvojeni ste od svoje devojke i balerine Jane Nenadović, ćerke vaših kolega Nenada i Snežane Nenadaović. Šta vam ona kaže kako joj je u Minhenu?

- Ona ima obaveze u pozorištu. U Nemačkoj je na snazi policijski čas od 24 sata. Bori se kao i mi u Srbiji. Voleo bih da je pored mene.

foto: Privatna Arhiva

Kurir / Ljubomir Radanov

Foto: Zorana Jevtić