U organizaciji Kulturnog centra Vrnjačka banja, a pod pokroviteljstvom Opštine Vrnjačka Banja i Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, od 17. do 21. septembra biće održan 44. Festival filmskog scenarija.

Najbolji domaći scenaristi će se i ovoga puta, doduše u septembru, a ne u avgustu, kao što je to bila praksa, okupiti u Vrnjačkoj Banji, a deset novih filmskih ostvarenja takmičiće se za jednu od tri nagrade.

Ovu 44. smotru domaće kinematografije 17. septembra na Amfiteatru u Vrnjačkoj banji, otvoriće filmsko ostvarenje „Otac“ Srdana Golubovića, a u narednih pet festivalskih dana publika u Vrnjačkoj Banji moći će da vidi i „Revolt“ Aleksandra Rajkovića, „Moj jutarnji smeh“ Marka Đorđevića, „Ekipa“ Marka Sopića i Radeta Ćosića, zatim filmove „Asimetrija“ Maše Nešković, „Realna priča“ Gordana Kičića i Vladimira Simića, „Iz ljubavi“ Nenada Mikovića“, „Proleće na poslednjem jezeru“ Vuleta Žurića i Filipa Čolovića, „Sutra je još uvek juli“ Dejana Vlaisavljevića Nikta, dok će festival zatvoriti ostvarenje „Grudi“ Vladislava Vojnovića i Marije Perović.

Ove godine zbog epidemiološke situacije preduzeće se sve propisane mere prevencije, a projekcije filmova održavaće se u 18 h u Vrnjačkom bioskopu i u 20 časova i 30 minuta na Amfiteatru.

Tradicionalni simpozijum 44. Festivala filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji ove godine biće posvećen izdavačkoj delatnosti Filmskog centra Srbije, a o nagradama najboljim scenaristima odlučivaće žiri u sastavu: Ana Marija Rosi, prošlogodišnja laureatkinja Festivala sa filmom „Ajvar“, zatim Petar Mihajlović, scenarista filma „Južni vetar“ i Miroljub Stojanović iz Filmskog centra Srbije.

Pre svečanog otvaranja 44. Festivala filmskog scenarija, publika na vrnjačkom Trgu kulture, 17. septembra imaće priliku da vidi „Veče sa Petrom Božovićem“, dok će po završetku Festivala, u programu „Preko plota“, 22. i 23.septembra, publika moći, van konkurencije, da pogleda film „Hotel Beograd“ .

Kurir.rs/J. S./Foto: Kulturni centar Vrnjačka Banja