Glumac Zoran Pajić rekao je da se tačno seća datuma kada je počeo sa promenom ishrane. Sa dijetom je počeo 13. maja 2019. godine jer je 12. maja stao na vagu koja je pokazala da ima oko 100 kilograma.

"U toku prve sezone serije 'Istine i laži' ugojio sam se 10 kilograma. Između prve i druge sezone sam smršao 10 kilograma. Posle toga kroz epizode možete da vidite kako se pretvaram u svinju. Ja kad krenem da jedem, to je onda ceo sto", rekao je Zoran Pajić.

U dijeti Zorana Pajića, prema savetima trenera Marka Uščumlića, ključno je to što je iz ishrane izbacio slatkiše i testo. Ali je i zato tokom dana unosio veoma zdrave obrokem imao ih je četiri u toku dana), trudeći se da ne jede ništa dva i po sata pre spavanja.

Sledite jelovnik koji je pripremila nutricionista-dijetetičar Jovana Srejić Ferluga.

DAN 1

Doručak: ovsena kaša

Potrebno je:

  • 40 g ovsenih pahuljica
  • 150 g pečuraka
  • crni luk, beli luk (po želji)
  • supena kašika ulja
  • 30 g izrendane gaude
  • biber (Zoran je tokom dijete izbegavao so, ako želite, možete da blago posolite kašu).

Priprema: pahuljice prekriti sa vodom, kuvati dok voda ne ispari i pahuljice ne omeknu. Sjediniti ih tada sa proprženim pečurkama i lukom.

Ručak:losos sa salatom od krastavca i mirođije

Potrebno je:

  • 200 g fileta lososa,
  • pola kašike ulja
  • ljuta paprika
  • biber
  • Četvrtina limuna
  • 30 ml jogurta,Četvrtina kašike sirćeta,
  • Četvrtina šolje mirođije
  • krastavac

Priprema: zagrejati rernu na 200 C. Premazati losos maslinovim uljem pa položiti na pleh, začiniti ljutom paprikom, soli i biberom, odozgo staviti kriške limuna pa peći 8 - 12minuta. Umutiti jogurt, sirće, so i biber u činiji, dodati mirođiju i krastavac pa sve pomešati i servirati sa lososom kao dresing.

Večera: Cezar salata

Potrebno je za salatu:

  • šolja zelene salate
  • 200 g paradajza
  • 200 g krastavca
  • 200 g pilećih prsa
  • kašičica ulja
  • 30 g feta sira
  • šolja iseckane crvene paprike.

Dresing: kašika ulja i limunov sok.

Priprema: staviti povrće, meso i sir u činiju, promešati pa preliti dresingom.

Četvrti obrok (kasna užina): Pola šolje nemasnog sira ili šolja jogurta (proteinska užina).

DAN 2

Doručak: palenta sa povrćem

Za palentu je potrebno

  • 50 g palente
  • 25 g luka
  • 1,5 supena kašika ulja
  • 100 g spanaća
  • 100 g šargarepe
  • 2 kašike supe
  • kašika mleka
  • 30 g gaude

Priprema: skuvati palentu. Propržiti prvo luk pa dodati bareni spanać i kockice šargarepe i propržiti zajedno. Dodati 2 kašike supe i prohlađenu palentu (koja je u komadima), promešati pa dodati kašiku mleka i rendani kačkavalj.

Ručak: biftek sa povrćem zapečenim u rerni

Potrebno je za biftek:

  • 150 g biftek
  • supena kašika (14 g) putera
  • biber po ukusu
  • 50 g karfiola,
  • 45 g brokolija,
  • 5 g šargarepe,
  • 70 g kelerabe,
  • pola luka
  • kašika sušenog povrća
  • supena kašika maslinovog ulja.

Priprema: sipati maslinovo ulje u tepsiju. Dodati puter. Iseckati povrće pa ga poređati u tepisiji. Dodati začine, blago ispeći u rerni. Servirati sa biftekom.

Večera: pileća salata sa avokado dresingom

Za salatu je potrebno:

  • pileće belo meso
  • pola krastavca,
  • pola avokada,
  • nekoliko kapi tabasko sosa,
  • sok od pola limuna,
  • 2 kašike maslinovog ulja,
  • 5-6 listova zelene salate,
  • kašika miksa semenki.

Priprema: iseckati meso na sitne komade, iseći povrće. Staviti sastojke u činiju. Preliti limunovim sokom, maslinovim uljem i sosem. Dodati semenke.

nemanja-oancic--dragana-udovicic.jpg
Dragana Udovičić 

Četvrti obrok: Pola šolje nemasnog sira ili šolja jogurta.


DAN 3

Doručak: Parfe od jogurta sa borovnicama i ovsenim pahuljicama

Potrebno je za parfe:

  • 170 g jogurta,
  • 150 g zamrznutih borovnica,
  • 20 g ovsenih pahuljica (20 g)
  • četvrtina kašičice cimeta
  • kašika meda.

Priprema: sastojke sipati u jogurt i promešati.

stockphotoglassjarwithhoneyandawoodenstickonawhitebackgroundpouringaromatichoneyintojar1655874790.jpg
Shutterstock 

Ručak: svinjski file sa grilovanim povrćem i musom od karfiola


Potrebno je:

  • 50 g svinjskog filea,
  • pola paprike babure,
  • 20 g praziluka
  • 25 g pečuraka
  • 2 supene kašike maslinovog ulja,
  • so, biber po ukusu,
  • 200 g karfiola,
  • 8 g putera,
  • suvi začin po ukusu.

Priprema: zagrejati rernu na185 stepeni. U tiganj dodati kašiku maslinovog ulja, praziluk i pečurke pa propržiti na srednjoj temperaturi 2 - 3 minuta. Dodati papriku pa pržiti još 3 minuta, povrće zatim ostaviti sa strane. Svinjski file začiniti sa soli i biberom, pa na jednoj kašici maslinovog ulja peći na visokoj temperaturi 2 - 3 minuta sa obe strane (koristiti isti tiganj u kojem se pržilo povrće). Staviti file u prethodno podmazanu posudu za pečenje pa peći u rerni 20 minuta. Skuvati karfiol, ocediti, dodati suvi začin i puter pa ispasirati. Servirati mus od karfiola i povrće kao prilog uz meso.

Večera: tuna salata

Za salatu je potrebno:

1,5 šolja miksa zelene salate, rukole, spanaća, konzerva tunjevine, 100 g crvene slatke paprike, 100 g paradajza, 100 g krastavaca, 20 g maslina, supena kašika maslinovog ulja, limunov sok (opciono himalajska so).

Priprema: iseći povrće. Tunjevinu sipati u činiju, dodati povrće i masline. Preliti maslinovim uljem i limunovim sokom.

Četvrti obrok: ½ šolje nemasnog sira ili šolja jogurta (trudite se da iz dana u dan menjate užinu, neka jednom to bude sir, a drugi put šolja jogurta).

DAN 4

Doručak: ovsena kaša sa jajem i pršutom.

Potrebno je:

  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • 60 ml vode,
  • so, biber,
  • list pršute
  • rovito kuvano jaje,
  • 15 g rendane gaude
  • svež peršun.

Priprema: na skuvanu kašu dodati list pršute, rovito skuvano jaje, 15 g rendane gaude, svež peršun.

Ručak: mlevena junetina sa salatom.

  • Potrebno je (za 2 porcije):
  • 300 g mlevene junetine,
  • 375 ml paradajz pirea
  • 4 šargarepe,
  • pola luka,
  • 2 čena belog luka,
  • 2 supene kašike maslinovog ulja,
  • 2 kašičice aleve paprike,
  • so, biber

Sastojci za salatu:

pola paprike babure,

pola krastavca,
2 šake zelene salate,
2 kašike feta sira.

Priprema: iseći šargarepu, luk i sitno iseckati/izrendati beli luk. Na maslinovom ulju propržiti šargarepu, luk i beli luk 10 minuta pa ostaviti sa strane. U istu šerpu/tiganj dodati meso, alevu papriku, so i biber. Kada je meso gotovo, dodati šargarepu, luk i beli luk kao i paradaz pire. Kuvati na umerenoj vatri 5 - 10 minuta. Sastojke za salatu iseckati pa preko dodati feta sir.

Večera: mediteranska salata od tunjevine.

profimedia0251254353.jpg
Profimedia 

Potrebno je:

  • četvrtina zelene salate
  • 50 g paradajza,
  • četvrtina crvenog luka,
  • pola krastavca,
  • pola zelene paprike,
  • 40 g feta sira,
  • 30 g maslina,
  • pola kašike origana,
  • konzerva tunjevine u maslinovom ulju,
  • 15 ml vinskog sirćeta.

Priprema: iseckati paradajz, luk, krastavac i papriku. Pomešati sa zelenom salatom. Dodati sir, masline i tunjevinu. Preliti uljem pa sirćetom.

Četvrti obrok: pola šolje nemasnog sira ili šolja jogurta.

DAN 5

Doručak: puding sa bananom bademom i čia semenkama.

Potrebno je:

  • 40 g čia semenki,
  • 240 ml bademovog mleka,
  • pola banane,
  • 8 badema


Priprema: iseći banane na sitne komadiće. Dodati u mleko, pomešati sa semenkama i bademomn(sitno iseckanim).

Ručak: pileći bataci sa musom od karfiola.

Potrebno je:

  • 3 pileća bataka,
  • mešavina začina za piletinu,
  • 45 g brokolija,
  • 2 šargarepe,
  • 125 g karfiola,
  • 1 kašika putera,
  • kašika suvih začina

Priprema: zagrejati rernu na 185°C i u posudu za pečenje (prethodno obloženu papirom za pečenje), položiti pileće batake, začiniti sa začinom za piletinu i peći 30 – 40 minuta. Kuvati karfiol dok ne omekne, ocediti vodu ,dodati puter i mešavinu začina (bio začin) pa ispasirati.3. Iseći brokoli i šargarepu, prokuvati 5 minuta pa servirati kao prilog.

Večera: 150 g ćevapa i salata.

Potrebno je za salatu:

  • 2 šolje zelene salate,
  • kašika ulja
  • limunov sok.

Priprema: zelenu salatu preliti uljem i limunovim sokom pa začiniti (po želji).

Četvrti obrok: Pola šolje nemasnog sira ili šolja jogurta.

profimedia0305884115.jpg
Profimedia 

kurir.rs/blic žena