Milan Marić u seriji "Porodica", čija je prva epizoda prikazana na Superstar TV i RTS, tumači lik Čedomira Čede Jovanovića. U razgovoru za Kurir glumac otkriva kako se spremao za ulogu lidera LDP, kog i lično poznaje, ali i otkriva da li i sam ima ambicije da se bavi politikom.

Koliko je vama blisko vreme u kojem se odvija radnja serije "Porodica"? Kako pamtite vladavinu porodice Milošević?

- Imam jasna sećanja iz tog vremena koja se odnose na komplikovan život moje porodice i specifičan ambijent u kom je odrastala moja generacija devedesetih. Pamtim rat, inflaciju, crno tržište, turbo-folk i tešku borbu naših roditelja da nas od svega toga zaštite i sačuvaju. Politiku tada nisam razumeo, ali sam njene posledice živeo.

Igrate političara Čedomira Jovanovića, kog i lično poznajete. Kako ste se spremali za ulogu?

- Pripreme za snimanje su trajale prilično dugo. Pregledali smo sve što ima da se nađe od fotografija i snimaka iz tog vremena i tražili najbolji način da priđemo likovima, kako oni ne bi bili puka imitacija. Moj lik, Čedomir Jovanović, danas ima prepoznatljiv javni nastup, način gestikulacije i govora, ali mislio sam da bi bila glumačka greška igrati Čedomira od danas. On je tada imao nepunih trideset godina i današnji maniri su se tada javljali tek u naznakama. Odlučio sam da uzmem samo one karakteristike u njegovom govoru i ponašanju koje su ostale iste svih ovih godina i ostavio sam prostor i za moju igru, kao da je u pitanju fiktivni dramski lik.

ceomir-jovanovic03.jpg
Firefly Production 
foto: Firefly Production

Pored Čede, dosta likova u seriji su naši savremenici. Da li je to veća odgovornost za glumca? Od čije kritike više strepite, njihove ili publike?

- Imitacija savremenika bi bila jednostavniji posao i na prvu loptu bi bilo jasno da li je dobro odrađena ili ne, ali ova serija nije zamišljena tako. Nama je zadatak bio da iznesemo i pokažemo emotivna stanja kroz koja su naši likovi prolazili, da objasnimo njihove unutrašnje pokretače i odakle dolaze reakcije na događaje i okolnosti. Šta god ko mislio o Miloševiću i njegovoj politici, koji god stav imao o njegovom izručenju Hagu, voleo bih da nakon gledanja serije svaki gledalac bude bogatiji za dodatni uvid, novi ugao posmatranja i dublje razumevanje ličnosti i događaja koje serija obrađuje.

Da li će Čeda biti zadovoljan kako ste ga odigrali?

- Nadam se da hoće.

Koji vam je glumački zadatak bio najteži?

- Najvažnije mi je bilo da verno iznesem vrtlog osećanja koja lome moj lik u izrazito napetim i neizvesnim okolnostima, da to bude realan čovek, mladić od krvi i mesa, a ne uprošćen jednodimenzionalni prikaz.

Ne krijete da vas zanima politika. Kakav biste vi bili ministar kulture ili direktor pozorišta?

- Politika me zanima koliko i druge građane, ali nemam ambicija da se njom aktivno bavim. Moje opredeljenje je društveni aktivizam, i to mislim da je moj prostor, iz koga mogu da podržim i pridružim se akcijama i inicijativama za koje verujem da održavaju ispravne vrednosti i menjaju društvo nabolje.

slobodan-milosevic-01-1.jpg
Promo 
foto: Promo

Imao sam osećaj kao da je Milošević s nama

Da li pamtite neku anegdotu sa snimanja?

- Pamtim zaprepašćenost kada je pred mene prvi put izašao Boris Isaković i progovorio repliku. Lud osećaj, kao da je oživeo Slobodan Milošević.

Kurir.rs M. Kostić - Lj. Radanov Foto: EPA

Kurir televizija Reditelj u Pulsu Srbije otkrio šta možemo očekivati od serije