ŠABAN BAJRAMOVIĆ JE PROPEVAO NA GOLOM OTOKU: Prijatelj muzičara povodom 13 godina od smrti otkriva za Kurir veliku tajnu
Foto: Dragana Udovičić

Sećanje

ŠABAN BAJRAMOVIĆ JE PROPEVAO NA GOLOM OTOKU: Prijatelj muzičara povodom 13 godina od smrti otkriva za Kurir veliku tajnu

Pop kultura -

Iako je kralj romske muzike Šaban Bajramović preminuo na današnji dan, 8. juna, pre 13 godina, sećanje na njega ne bledi. On kroz svoje pesme živi u Nišu, Srbiji i svuda tamo gde su ljubitelji meraklijskog sevdaha. A nije malo iza sebe ostavio.

Kako neki navode, čak 700 tekstova i melodija. Svake godine Federacija romskih osnovaca, srednjoškolaca i studenata obeležava 8. jun festivalom "Me sem Šaban" (Ja sam Šaban), na kom, pored Crnih mambi, benda koji je pratio Šabana, nastupaju i gosti, poznatije muzičke zvezde iz sveta vorld muzike. Taj koncert je ove godine odložen za drugu polovinu juna.

Nebojša Saitović
foto: Marko Smiljković

Nebojša Saitović, vođa benda, čovek koji je svirao sa Bajramovićem, otkriva nam neke malo poznate detalje o životu čoveka koga je čuveni list Tajms uvrstio u 10 top džez muzičara današnjice.

- Nije tajna da je Šaban Bajramović boravio na Golom otoku pet godina, ali je malo poznato da je tamo i propevao. Pesma ga je održala. Tamo je počeo da čita knjige i da piše pesme. I ima jedna zanimljiva stvar, nikada ga nijednu reč nisam čuo da je rekao protiv Tita, čak mislim da ga je duboko poštovao. On je zbog devojke pobegao iz vojske, tadašnje Jugoslovenske narodne armije, i završio na Golom otoku - otkriva Saitović.

Kurir, M. Smiljković

Bonus video:

01:58

ŠABAN PREDOSETIO SOPSTVENU SMRT? Hasanu OČI PUNE SUZA na ivici da ZAPLAČE: Hteo sam da UMREM kad je rekao (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track