Nakon što je prvo procurio pirat filma "Toma", sada je istu sudbinu doživelo i ostvarenje Miloša Avramovića "Južni vetar 2: Ubrzanje" - sedamnaestogodišnji mladić na svom Jutjub kanalu podelio je snimak bioskopskog prikazivanja.

profimedia0337887177.jpg
Profimedia 
foto: Profimedia

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za suzbijanje visokotehnološkog kriminala SBPOK, po nalogu Posebnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, podneće krivičnu prijavu protiv mladića zbog postojanja osnova sumnje da je učinio krivično delo neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela ili predmeta srodnog prava.

On se tereti da je, bez dozvole nosioca autorskog prava, objavio film koji je, kako se sumnja, prethodno neovlašćeno snimio u bioskopu i na taj način omogućio skidanje i gledanje ovog dela većem broju osoba.

Reditelj Miloš Avramović ovim je povodom za Kurir rekao da je nekoliko linkova procurilo na društvenim mrežama, ali da oni ne mogu mnogo toga da urade.

combo-milos-avramovic-foto-nikola-nikolic.jpg
Nemanja Miščević, Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić, Nemanja Miščević

- Piraterija je krivično delo koje je regulisano zakonom Republike Srbije, nema veze da li je neko tinejdžer ili nije, nemamo ličan odnos prema tome. Postoji agencija koja je angažovana i onda se sve automatski pokreće i prepušta državnim organima. Ljudi moraju da shvate da je to krivično delo.

- Ne želimo da pravimo hajku, samo mislimo da sve treba raditi u skladu sa zakonom. Posebno mlađa publika nije svesna o kakvom je delu reč, bio je čak slučaj da je neko prenosio uživo film na društvenim mrežama - kazao je Avramović.

Od premijere 2. novembra, film "Južni vetar 2: Ubrzanje" u bioskopima širom Srbije pogledalo je više od 400.000 ljudi, a veliku zainteresovanost pokazala je i publika iz Hrvatske, gde je ovo ostvarenje za samo jedan vikend prikazivanja pogledalo 50.000 gledalaca.

Miloš Avramović nije mogao da sakrije oduševljenje ovim povodom i sa ponosom je za Kurir istakao da se film gleda ne samo u Srbiji nego i u regionu.

- Zahvaljujemo publici što nas prati i gleda. I serija je bila regionalni uspeh, gledala se na celom prostoru bivše Jugoslavije, a ovo je nastavak toga. Film je regionalni hit, za vikend je u Hrvatskoj zabeleženo 50.000 gledalaca, što je, možda, najbolje ostvarenje svih vremena, isto je u Bosni i Hercegovini, fantastični su rezultati - kazao je Avramović za Kurir. I prvi deo filma imao je svoju piratsku verziju, a procenjuje se da su tada njegovi producenti izgubili više od milion evra.

flj-5511.jpg
Nemanja Miščević/promo 
foto: Nemanja Miščević/promo

Kurir.rs/Jovan Mladenović

Bonus video:

Instagram POJAVIO SE SNIMAK: Trenutak kada Piksi saopštava Mitru da ne počinje meč protiv Portugala! Pogledajte njegovu rekaicju (VIDEO)