Kralj Čarls i kraljica pratilja Kamila odabrali su zvanično jelo proslave njegovog krunisanja, a radi se o kišu (fr. quiche) – slanoj piti od krhkog testa.

Na službenom profilu na Tviteru podeljen je recept za pečenu slanu pitu, koja sadrži spanać, estragon… Recept je kreirao kraljevski kuvar Mark Flanegan, a odabrali su ga Čarls i Kamila u saradnji s njim.

Bivši kuvar Bakingemske palata Daren Mekgradi rekao je da kraljev izbor nije bio iznenađenje jer Čarls voli sve što je s jajima i sirom.

Bakingemska palata saopštila je da je kiš izabran zato što funkcioniše kao zajedničko jelo, može se poslužiti topao ili hladan, odgovara širokom spektru prehrambenih zahteva i lako se može prilagoditi različitim ukusima. Palata je takođe navela da je ukusan i da je njegova prednost to što nije previše komplikovan i ne zahteva skupe sastojke ili sastojke koji su teško dostupni.

ap-markus-schreiber.jpg
AP Markus Schreiber 

Na veb-stranici kraljevske porodice opisan je kao „kiš s hrskavim, laganim testom i delikatnim ukusima spanaća, različitim vrstama mahunarki i svežeg estragona“. Kiš nije komplikovano da napravite, te vam predlažemo neke od recepata:

Kiš od povrća koji će vas zasititi Brzo se sprema, zdravo je, a nećete biti gladni.

Sastojci: (četiri osobe)

  • 3 jaja
  • 150 g brašna
  • 2,5 dl mleka
  • 50 g otopljenog maslaca
  • 250 g rendane mocarele
  • 500 g mešanog povrća, po želji
  • pola kašičice začina po želji
  • so, količina po želji

Priprema:

  1. Umutiti brašno sa jajima, mlekom, otopljenim maslacem i rendanom mocarelom. Dodati začine.
  2. Preliti preko sitno seckanog povrća, sve zajedno izmešati, staviti u podmazanu tepsiju.
  3. Najbolje bi bilo da ostavite da prenoći u frižideru, a ako ne možete, onda ga ostavite par sati.
  4. Peći na 200 stepeni – pola sata.
  5. Kiš sa kukuruzom i piletinom

Sastojci:

Za testo:

  • 250 g brašna,
  • 120 g maslaca,
  • 2 kašike pavlake,
  • 1 jaje

Za fil:

  • 1 pileći file srednje veličine,
  • 1 luk,
  • 2 kašike kukuruza iz konzerve,
  • 1 kašičica mešavine suvog začina

Za preliv:

  • 3 jaja,
  • 1/2 čaše pavlake,
  • 50 g rendanog trapista

Priprema:

Sastojke za testo pomešajte, dobro umesite i ostavite u frižideru barem pola sata. Naseckajte pileći file na kockice, luk naseckajte na sitno. Zagrejte ulje, propržite luk, pa kada dobije zlatnu boju dodajte pileći file i propržite ga na luku. Kada je piletina gotova dodajte kukuruz i promešajte. Kada je testo odmorilo, razvaljajte ga na oko dva centimetra debljine, pa ga rasporedite po okruglom plehu. Pre toga lim pouljite i pobrašnite ili stavite papir za pečenje. Zagrejte rernu na 200 stepeni i testo pecite oko deset minuta. Izvadite testo iz rerne i na njega ravnomerno rasporedite fil. Umutite sastojke za preliv, prelijte preko fila, posipajte sa rendanim sirom i pecite na 200 stepeni dok se kiš ne zarumeni.

(Kurir.rs/Klix.ba)

Bonus video:

03:11
KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU! Izvor: kurir televizija